Vláda dala zelenou garancím až 50 tisíc eur za vklad

Red eko
14. 10. 2008 12:48
Peníze v bankách navíc budou pojištěny do výše sta procent
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda schválila stoprocentní pojištění vkladů v bankách až do výše 50 tisíc eur. To je asi 1,24 milionu korun. Po mimořádném zasedání vlády to oznámil ministr financí Miroslav Kalousek.

Změnu zákona o pojištění vkladů musí ještě posoudit Poslanecká sněmovna. Vláda požaduje, aby návrh zákona projednali poslanci ve zkráceném řízení.

Zvýšení garančního limitu je podle analytiků nezbytné. Mimo jiné i proto, že někteří střadatelé převádějí své úspory do zahraničí, kde pojištění vkladů není omezeno. Na určitý odliv peněžních prostředků upozornil i šéf České bankovní asociace Jiří Kunert.

Ministerstvo financí zatím odmítá, že by stát poskytnul bezlimitní záruky za všechny bankovní vklady, jak s tím přišlo například Rakousko, Německo nebo Slovenko. Podle ministra financí k tomu není zatím žádný důvod, protože tuzemské banky jsou údajně ve velmi dobré finanční kondici. To tvrdí i zástupci Bankovní asociace. "České banky jsou zdravé, zvýšení limitu pojištění vkladů je spíše psychologickým opatřením ve vztahu ke klientům," uvádí se v jejím dnešním prohlášení.

ČSSD však neomezené záruky navrhuje. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý zase chce, aby se garance zvýšily na čtyři miliony korun.

V současné době jsou bankovní vklady pojištěny z 90 procent, maximálně však do výše 25 tisíc eur (asi 620 tisíc korun). To znamená, že jsou pojištěny asi tři čtvrtiny vkladů do výše 90 procent. Podle nového návrrhu by pojištění krylo 97 procent vkladů do výše 100 procent.

"Návrh ministra financí zvýšit limit pro pojištění vkladů na 50 tisíc euro a přiznat tím větší jistotu vkladatelům je za současné situace opodstatněný," řekl už minulý týden mluvčí ČNB Pavel Zúbek.

"Iniciativu ministra financí podporuje i fakt, že reálná hodnota stávajícího limitu se od doby jeho zavedení v důsledku apreciace koruny snížila," dodal.

Pojistný limit je uváděn v eurech, protože se na tom dohodly státy Evropské unie. 

 

Právě se děje

Další zprávy