Zpomalí krize růst regulovaných nájmů? Čunek říká ano

Tomáš Fránek
14. 11. 2008 14:40
Ministerstvo plánuje zvýšení nájmů rozložit do tří let
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Brno - Finanční krize může zbrzdit zvyšování regulovaného nájemného. Po setkání s představiteli Sdružení nájemníků to potvrdil ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

O kolik přesně může krize rychlost deregulace zpomalit, však zatím nechtěl specifikovat.

"Jestli krize zasáhne Českou republiku, zasáhne jednoznačně průmysl, jednoznačně ceny domů, ceny bytů, a tak tím pádem musí zasáhnout i ceny nájemného," prohlásil ministr.

"Krize také dolehne na realitní trh, a doléhá už teď, takže vidíme, že ceny nemovitostí i ceny jednotlivých bytů jdou dolů. Tím pádem jistě dojde k úpravě tržního nájemného a také výpočtu regulovaného nájemného."

Před měsícem přitom ministr Čunek předložil návrh, který počítá s tím, že se zvýšení nájemného, propočtené na rok 2010, rozloží do tří let.

"Cílové hodnoty měsíčního nájemného původně předpokládané pro období roku 2010 tak bude dosaženo až k 1. lednu 2012," uvedlo ministerstvo ve své zprávě.

Změna se dotkne všech krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a dále měst a obcí ve Středočeském kraji.

"Vzhledem k tomu, že předpokládaný nárůst limitu regulovaného nájemného v roce 2010 by mohl znamenat pro některé domácnosti v nájemních bytech skutečně příliš vysoké zatížení rodinných rozpočtů, připravuji nová opatření k tomu, aby se i tyto domácnosti mohly s procesem narovnání nájemného přijatelným způsobem vyrovnat," prohlásil tehdy Čunek.

Způsob výpočtu cílového nájemného vychází z kupních cen bytů v daných lokalitách, které se každoročně aktualizují. 

V posledních letech se však tempo růstu cen bytů podle ministerstva v řadě míst zvýšilo podstatně více, než byla původní očekávání.

"To je mimo jiné důsledek vysoké poptávky a svým způsobem i určitá daň za úspěšný vývoj české ekonomiky v posledním období. V důsledku toho může být nárůst jednostranně zvyšovaného nájemného v letech 2009 a 2010 podstatně vyšší, než se původně očekávalo (např. v roce 2010 až o 40 procent)," řekl Jordán Hynek z ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy