Čunek nechce výpověď z bytu bez udání důvodu

Tomáš Fránek
24. 9. 2008 17:00
Boj se strhne o to, jak postupovat při výměnách bytů
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ministerstvo pro místní rozvoj už nechce, aby nájemníci mohli dostávat od majitelů domů výpovědi bez udání důvodů.

Do připomínkového řízení tak poslalo návrh novely občanského zákoníku, který nepočítá s možností výpovědi bez udání důvodu. A to přesto, že původně to byla jedna z variant, se kterou se v novele počítalo a kterou prosazují především poslanci ODS.

Podle ministerstva i tak novela posiluje práva majitelů domů, které je méně výhodné než postavení nájemníků.

Pomůže ve Štrasburku?

Česku by úprava občanského zákoníku měla pomoci ve sporu s majiteli domů u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Tam leží žaloby asi čtyř tisíc majitelů domů z Česka, kteří chtějí kvůli regulaci nájemného vysoudit na Česku miliardy korun. "Pozice České republiky při jednáních u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku bude po přijetí navrhovaných opatření příznivější," řekl Čunek.

Podle ministerstva je tak zásadní novinkou řešení situace, kdy se majitelé a nájemníci nedohodnou na výši smluvního nájemného. V takovém případě se mohou obrátit na soud, který určí výši nájemného tak, jak je v místě a čase obvyklé.

Novela zakotvuje také přihlašovací povinnost lidí, kteří nepatří do přímé rodiny nájemníka. "Nájemník bude povinen požádat o souhlas pronajímatele s jejich pobytem v bytě v případě, že půjde o dobu delší než tři měsíce. Ze závažných důvodů může tento pobyt pronajímatel odmítnout," uvedl Jan Štoll z ministerstva.

Podle novely nebude možná výměna bytu bez souhlasu majitele a bude podstatně užší okruh lidí, na které přechází nájemní právo v případě smrti nájemníka.

Novela občanského zákoníku by měla jít do konce roku do vlády, platit by měla od poloviny roku 2009.

S výpovědi bez udání důvodů ale na rozdíl od Čunkova ministerstva stále počítá úplně nový občanský zákoník z dílny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Výpověď z bytů je jedním z kontroverzních bodů nového zákoníku, nelíbí se opozici ani vládním lidovcům.

Boj s Křečkem

Nový zákoník by podle Pospíšila měl platit ještě v tomto volebním období, ale kvůli sporům o jeho podobu není jisté, zda se to stihne.

Právě o to, jakým způsobem si budou moci nájemníci měnit byty, se ale strhne boj už nyní. Ve sněmovně je už totiž návrh novely zákoníku, kterou připravil sociálně demokratický poslanec a šéf sdružení zastupujícího nájemníky Stanislav Křeček.

Ten ve svém návrhu počítá s tím, že pokud majitel domu do třiceti dnů nesdělí nájemníkům, že s výměnou nesouhlasí a nepodá žalobu na neplatnost, je to, jako by s výměnou souhlasil.

"V současné době překotného růstu i regulovaného nájemného je třeba umožnit zejména seniorům, kteří zůstali sami bydlet ve velkých bytech, a nájemné z takto velkých bytů nejsou schopni zaplatit, vyměnit si své byty za byty menší, a najít si tak bydlení, které odpovídá jejich sociální i finanční situaci," uvedl Křeček.

Jeho návrh už vyvolal ostrou reakci na webu Občanského sdružení majitelů domů, podle vlastníků nemovitostí jde o návrh nesmyslný.

 

Právě se děje

Další zprávy