Dopravní fond získá tři miliardy bez kontroly poslanců

hpv,ph
11. 9. 2008 10:42
Mýtné mu pomůže dostat se nad schvalovaný rozpočet
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vedení Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) by mohlo "pro sebe" získat tři miliardy korun, které nejsou uvedeny v rozpočtu na příští rok. Díky tomu by s nimi mohlo nakládat tak, jak uzná za vhodné.

Fond očekává, že reálné příjmy z mýtného dosáhnou v příštím roce téměř sedmi miliard korun. Tedy přibližně o tři miliardy více, než je uvedeno v rozpočtu, který jde na vládu. Aktuálně.cz to potvrdil i šéf fondu Gustav Slamečka.

Čtěte také:
Kolaps mýtného systému: Stát na něm prodělá

Méně z mýta, více z privatizace

Z platných pravidel přitom vyplývá, že peníze, které fond získá nad rámec plánovaného rozpočtu, může využít na dopravní infrastrukturu podle svého uvážení, aniž by to musel schválit parlament. Finance, které přijdou navíc a se kterými lze volně nakládat, sice mají horní limit, ale tři miliardy se do tohoto rozmezí vejdou.

Stát počítá s tím, že rozpočet SFDI získá v příštím roce 38 miliard korun. Rozpočet se skládá z různých položek, jako například výnosů z dálničních známek nebo ze spotřební a silniční daně. Do příjmů se počítá i mýtné. Všechny tyto položky se sečtou a rozdíl do předem schválených 38 miliard korun vyrovná státní pokladna ve formě výnosů z privatizace a dotace ze státního rozpočtu.

"To znamená, že pokud se odhad budoucích příjmů z mýtného podhodnotí, tak o to více peněz přiteče ze státního rozpočtu a privatizací a o to více peněz bude mít vedení fondu na vlastní hospodaření," uvedl expert, který se sestavováním rozpočtu zabývá, ale který chce zůstat v anonymitě.

Tento model propočtu pak Aktuálně.cz potvrdilo pod příslibem anonymity ještě několik dalších zástupců fondu a ministerstva dopravy.

Peníze půjdou i na opravy

Na otázku Aktuálně.cz, proč nejsou v rozpočtu SDFI na příští rok uvedeny skutečně odhadované příjmy, odpověděl náměstek fondu Jiří Novotný: "Rozpočet se sestavoval již na jaře, a tak bylo těžké příjmy z mýtného odhadnout."

Slamečka minulý týden uvedl, že peníze, které fond dostane nad rámec rozpočtu, budou využity na rozvoj a opravu dopravní infrastruktury v Česku.

Vážení čtenáři,
redakce byla nucena zastavit diskusi pod tímto článkem z důvodu vulgarismů a rasistického obsahu v příspěvcích. Všem slušným diskutujícím se tímto omouváme.

 

Právě se děje

Další zprávy