Na severu není dost elektřiny. ČEZ odmítá nové klienty

8. 9. 2008 17:40
ČEZ musí na Liberecku investovat více než miliardu

Praha/Liberec - Na Liberecku a Jablonecku není dostatek energie. Elektrárenská společnost ČEZ totiž nyní odmítá připojit nové zákazníky do své distribuční sítě. Důvoď? Síť nemá dostatečnou kapacitu. Problémy mají i klienti, kteří chtějí navýšit dosud odebíraný příkon.

"Pro zajištění kvalitní dodávky elektrické energie je nutné provést úpravy zařízení distribuční soustavy. Očekávaný a předběžně stanovený termín realizace je rok 2011. V případě, že budete mít vážný zájem realizovat připojení, obnovte prosím Vás požadavek u naší společnosti v termínu od 9/2010," uvádí se ve stanovisku ČEZ k žádosti o změně rezervovaného příkonu nejmenované firmy z Liberce. Celé stanovisko má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Ze stanoviska je zřejmé, že většina investorů, kteří chtějí na Liberecku a Jablonecku stavět, bude muset své plány odložit až o tři roky.

Podle vyjádření libereckého magistrátu ale "špatná energetická situace" zatím stavební aktivity nebrzdí. "Rozhodně to nezastavilo vydávání stavebních povolení," říká Martin Korych, mluvčí Magistrátu města Liberec.

Stamiliónové investice

Zástupci ČEZ odůvodňují danou situaci extrémním nárůstem požadavků na nová připojení. "V severočeském regionu technici Skupiny ČEZ připojili za loňský rok 1360 nových odběrných míst, což je oproti roku 2006 nárůst o téměř 13 procent," uvádí Ota Schnepp z tiskového oddělení společnosti ČEZ

Elektrárenská společnost se proto chystá v tomto regionu na velké investice. "V Jablonci nad Nisou chceme vybudovat transformační stanici 110/22 kV. To představuje investici ve výši 150 miliónů korun. Do doby vybudování této stanice realizujeme další úpravy zařízení distribuční soustavy, a tedy investice  ve výši 73 miliónů korun, které přispějí ke zkapacitnění sítě ke konci roku 2008," uvádí se ve vyjádření ČEZ.

V Liberci se chystá především výměna městských kabelových vedení vysokého napětí. Elektrárenská firma v tomto případě hodlá vynaložit 1,1 miliardy korun.

Může za to šampionát?

Investoři na Liberecku a Jablonecku přitom stále častěji poukazují na to, že důvodem nedostatečné kapacity distribuční sítě je připravované mistrovství světa v klasickém lyžování.

Čtěte také:

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy