Rekordman padesátník končí, dnes už s ním nezaplatíte

djl, kst
1. 9. 2008 0:24
Od 1. září už haléře platí jen na papíře
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Haléře v éře České republiky 1.9. 2008 jako platidlo končí. Poslední mince v hodnotě 50 haléřů bylo možné utratit poslední prázdninový den. Od pondělí se s nimi musíte vydat do banky, kde je buď vložíte na účet nebo vám je promění v korunovou hotovost.

V současnosti je v oběhu celkem 420 milionů kusů padesátihaléřů, jejichž hodnota dosahuje 210 milionů korun. Důvodem pro jejich stažení je nejen nízká návratnost z oběhu, protože se centrální bance vrátí asi jen 10 procent mincí, ale také skutečnost, že padesáti haléř ztratil svou hodnotu a momentálně za něj vlastně nic nepořídíte.

Nákupy od 1. září
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nákupy od 1. září

  • K 31. 8. končí platnost mincí 0,50 Kč a bankovek 20 Kč.
  • Obchodníci je přestávají příjímat, vyměnit je můžete v bankách.
  • Cena nákupu se bude zaokrouhlovat při platbě v hotovosti. Při zaokrouhlování přesně podle matematických pravidel platí:
  • Cena nákupu končící 10, 20, 30 a 40 haléřů bude zaokrouhlena na celé číslo dolů
  • Cena nákupu končící na 50, 60, 70, 80 a 90 haléřů bude zaokrouhlena na celé číslo nahoru
  • Zákazníkům platícím platební kartou bude účtována cena stejně jako nyní přesně v desetihaléřích

Banky padesátihaléře budou ještě přijímat a měnit za platnou hotovost do 31. srpna 2009. Centrální banka bude padesátníky přijímat až do srpna roku 2014.

Změny v obchodech: Zaokrouhlujeme

Zrušení padesátníků bude mít vliv na konečnou cenu nákupu, ale podle prohlášení velkých obchodních řetězců minimální.

"Pro zákazníky se téměř nic nemění. Ceny zboží i princip zaokrouhlování při platbě v hotovosti zůstávají stejné jako před zrušením padesátníků. Zákazníkům platícím platební kartou budeme účtovat konečnou cenu stejně jako nyní přesně v desetihaléřích. Jedinou změnou je, že se při platbě v hotovosti podle standardních matematických pravidel zaokrouhlí celková cena nákupu, jejíž částka končí na padesát haléřů," říká Michal Štádler, marketingový ředitel Tesco Stores.

Obdobně budou postupovat i ostatní obchodníci. 

Obchodníci se shodují, že budou zaokrouhlovat celkovou částku nákupu, nikoli jednotlivé položky. V praxi to znamená, že cena celkového nákupu končící na 0,10 Kč, 0,20 Kč, 0,30 Kč a 0,40 Kč budou zaokrouhlovány na celé číslo dolů a částky celkového nákupu končící na 0,50 Kč, 0,60 Kč, 0,70 Kč, 0,80 Kč a 0.90 Kč budou zaokrouhlovány na celé číslo nahoru.

Století s haléři

Současnou podobu si padesátihaléře drží z května 1993, kdy vyšla jejich první série podle návrhu akademického sochaře Václava Oppla.

Haléře se v české kotlině používaly jako platidlo v několika historických etapách. Ta poslední je zároveň nejdelší a velmi pravděpodobně i jeho konečnou.

Foto: Aktuálně.cz

Haléři se v Českých zemích platí nepřetržitě už 116 let. V roce 1892 je jako náhradu za tehdejší zlaté a krejcary zavedl za Rakouska- Uherska císař František Josef.

S plánovaným zavedením eura se šance na jejich opětovné zavedení zmenšuje na minimum.

V každé ze svých historických epoch byl haléř mincí s minimální nominální hodnotou. Byl proto vždy vyráběn z méně kvalitních materiálů - hliníku, zinku a případně i z mědi.

Pouze v prvním a druhém období jeho platnosti byl ražen ze stříbra. Tím prvním, kdy se haléř na českém území vyskytl, byla druhá polovina 14. století. Jeho název pochází od švábského města Hall am Kocher, kde byl tehdy ražen.

Oficiální označení haléř nese až od vzniku samostatného Československa v roce 1918, do té doby byl český ekvivalent k německému označení häller neoficiální.

"Zbytkové" mince s rekordem

Haléř přežil i dvě období politické nesvobody, byť kvalita jeho výroby tehdy velmi upadla.

Foto: Aktuálně.cz

V Protektorátu Čechy a Morava byl nouzově vyráběn v Lysé nad Labem. Nekvalitní mince se v Lysé razily ve výrobně kovového nábytku. Na ně po válce navázaly opět kvalitou odpovídající mince, které ale opět zmizely při „slavné" měnové reformě v roce 1953.

Ty platily až do 70. let a jejich první provizorní várky, které byly staženy z oběhu až v 70. letech, byly tajně dovezeny z mincovny v Leningradu. Jejich kvalita byla opět nedostačující.

Jejich padesátihaléřový následovník vyrobený již v Československu si však uchoval jeden rekord. Z mincí platících na území Česka totiž platil nejdéle - od 1.6.1953 až do 30.4.1993, tedy ještě za samostatné České republiky.

První zářijový den roku 2008, kdy definitivně skončí padesátníky jako platidla, tak pravděpodobně bude i „dnem úmrtí" haléře v Českých zemích. V účtování a elektronických platbách však zůstane „živým" až do vstupu republiky do eurozóny.

 

Právě se děje

Další zprávy