Česká pošta zruší desítky malých vesnických poboček

Red Eko
26. 8. 2008 15:15
Půjde o 179 pošt z 1 621 poboček s jedním úředníkem
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní podnik Česká pošta zruší do konce roku celkem 179 poboček, které má v malých obcích, potvrdila Aktuálně.cz mluvčí Dita Václavíková.

Pošta chce rušit zejména málo vytížené pobočky v rekreačních oblastech a obcích do tisíce obyvatel. Konkrétní výčet míst však zatím k dispozici není.

"V celém Česku se toto opatření dotkne 179 poboček, což je něco přes deset procent z dosavadních 1 621 poštovních úřadů, které obsluhuje jeden zaměstnanec státního podniku," vysvětlila Václavíková.

"O práci však všichni tito zaměstnanci nepřijdou, protože pošta je hodlá využít pro službu motorizovaného doručování, která má zrušené úřadovny nahradit," dodala.

Například v Jihočeském kraji ukončí provoz 50 poboček. Na Písecku má skončit osm pošt, na Strakonicku, konkrétně v oblasti Blatenska, to budou tři, uvedl server FinačníNoviny.cz.

Pošta tak plní své plány schválené loni na podzim, kdy si naplánovala, že se do pěti let stane akciovou společností. Zároveň tímto krokem uspoří na nákladech vzhledem k tomu, že naprostou většinu míst, kde provozuje pobočky, má v nájmu.

"Pobočková síť České pošty neodpovídá současným potřebám, především z pohledu rychle se rozvíjejících městských satelitů. Důsledkem je proto velmi nerovnoměrné vytížení jednotlivých pošt. Pro zkvalitnění servisu zákazníkům projde celá síť optimalizací, kdy pobočky s minimální návštěvností budou nahrazené motorizovaným doručováním a uspořené kapacity se přesunou do míst s výrazným nárůstem obyvatel," uvádí společnost v tiskové zprávě z listopadu 2007.

Nyní pošta provozuje 3 387 poboček a vloni zaměstnávala 37 tisíc lidí. Na podzim letošního roku přitom chystá i citelné propouštění - odejít by mělo asi 2,5 tisíce lidí.

V minulém roce dosáhla Česká pošta zisku 794,5 milionů korun před zdaněním. Oproti předchozímu roku je to nárůst o 140 procent. Tržby podniku v minulém roce dosáhly 17,6 miliardy korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy