Ze skotačících nízkých cen Plusu budou Penny ceny

Red Eko
25. 8. 2008 13:04
ÚOHS: Rewe musí prodat 4 prodejny
Foto: Plus Discount

Brno - Český trh s hypermarkety bude opět o jednu značku chudší. Antimonopolní úřad totiž posvětil spojení sítí supermarketů Plus a Penny.

"Fúzi jsme skutečně povolili a zástupci společnosti Rewe si už rozhodnutí vyzvedli, takže je pravomocné," potvrdil serveru iHNed.cz šéf úřadu Martin Pecina.

Značka Plus tak definitivně zmizí ze scény. Řetězec koupila společnost Rewe, jež kromě obchodů Penny vlastní ještě supermarkety značky Billa, počátkem tohoto roku.

Zrušeny budou čtyři prodejny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však firmě stanovil jednu podmínku - v místech, kde by prodejny Penny byly příliš blízko u sebe, musí jednu z prodejen odprodat. Celkem se jedná o čtyři prodejny.

"Z  výsledků šetření vyplynul závěr, že by posuzované spojení vedlo k vysoké koncentraci na lokálních maloobchodních trzích na území čtyř okresů," uvádí Pecina. "Za účelem odstranění obav z narušení hospodářské soutěže účastník řízení předložil návrh strukturálních závazků. Dle jejich přijatého znění je společnost Rewe povinna odprodat na problematických trzích vždy jednu prodejnu ze svého portfolia. Na ostatních lokálních trzích obavy z narušení hospodářské soutěže nevznikly."

Sloučením vznikne jednička na diskontním trhu

Spojením vzniklý subjekt zaujme postavení druhého nejsilnějšího soutěžitele na celonárodním trhu maloobchodního prodeje zboží denní potřeby za skupinou Schwarz a před společnostmi Ahold a Tesco. Zároveň se stane jedničkou na českém diskontním trhu s obratem přibližně 1,1 miliardy euro, s téměř 300 prodejnami a více než 5 000 zaměstnanci.

Penny je podle tiskové zprávy společnosti v České republice aktivní od roku 1997 a aktuálně provozuje 173 prodejny a zaměstnává více než 3 000 zaměstnanců. V hospodářském roce 2007 dosáhl obrat ve výši přibližně 18 700 milionů korun.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy