Stavba obchvatu Znojma se zastavila kvůli žalobě

Tomáš Fránek
20. 8. 2008 22:10
Práce na stavbě obchvatu stojí, firma nemůže pokračovat
Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Brno/Znojmo - Jedna z nejdůležitějších tras spojující Česko s Rakouskem, po které ročně projíždí miliony lidí, silnice přes Znojmo, se hned tak odlehčení nedočká - stavba obchvatu města se zastavila.

Na vině jsou žaloby - tři majitelé pozemků totiž napadli u soudu vyvlastňovací řízení, stát tak zatím nedokázal dát dohromady všechny potřebné pozemky. Spor o obchvat druhého největšího města na jihu Moravy přitom už trvá čtrnáct let.

Odpůrci trasy obchvatu navíc slaví i další úspěch u soudu.

Soud nařídil nové projednání

Nejvyšší správní soud totiž nyní vyhověl stížnosti občanského sdružení Obchvat, které napadlo jeden z nejdůležitějších dokumentů potřebných pro stavbu silnice, územní rozhodnutí vydané Jihomoravským krajem.

Krajský soud žalobu občanského sdružení koncem loňského roku jako opožděně podanou zamítl.

Nejvyšší správní soud ale nyní ve svém verdiktu nařídil, aby se Krajský soud v Brně znovu žalobou občanského sdružení zabýval.

A to může znamenat další zdržení v případě zrušení územního rozhodnutí i výrazné zkomplikování stavby obchvatu města.

"Územní rozhodnutí se neshoduje s územním plánem, a to není možné," řekla deníku Aktuálně.cz zástupkyně občanského sdružení Lenka Poláková. Územní rozhodnutí navíc bude přezkoumávat také ministerstvo pro místní rozvoj.

Stavební firma tak zatím dokončila jenom první část obchvatu, která nevede nikam a svoje stroje ze stavby stáhla. Kdy se bude pokračovat, nikdo zatím netuší. Celý obchvat má být hotový do deseti let.

Ředitelství silnic a dálnic uvedlo, že k vyvlastnění půdy majitelů, kteří ji nechtěli státu prodat, přistoupit muselo a není jeho vinou, jak se celá situace vyvinula, na vině je špatná legislativa.

"Přes několikaleté jednání s vlastníky k dohodě nedošlo," uvedla v regionální příloze MF Dnes mluvčí ředitelství Martina Vápeníková.

Šest tisíc kamionů denně

Cesta přes Znojmo patří hlavně v létě mezi hlavní trasy pro lidi z Česka a Polska při cestě k moři do Chorvatska a Itálie. Denně městem projede dvaadvacet tisíc aut.

Do Znojma navíc od začátku letošního roku po zpoplatnění cesty do Rakouska z Pohořelic na Mikulov pro kamiony míří do Znojma ve velkém nákladní auta, ulice města jsou přeplněné.

Radnice se proto rozhodla cestu kamionům přes město znepříjemnit a začala je společně s policisty a celníky pravidelně vážit.
Znojmo není jediným městem na hranicích s Rakouskem, které má problém s výstavbou obchvatu.

Zastaven byl výkup pozemků pro stavbu obchvatu Břeclavi. Vláda totiž rozhodla, že chce, aby silnice kolem Břeclavi byla čtyřproudá a dopravní inženýři tak musí plány předělat.

 

Právě se děje

Další zprávy