Stát znovu dotuje ČSA, jen letos dostaly 20 milionů

hpv
18. 8. 2008 19:59
Investiční podpora směřuje na rozvoj a údržbu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - České aerolinie dostaly od začátku roku od státu už 20 milionů korun. Jedná se o dotaci, jejíž výplata spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí ministerstva Tomáš Bartovký.

Jedná se o investiční podporu, kterou stát ČSA "odklepnul" již v roce 2005 a ze které může dopravce postupně čerpat, a to až do roku 2015. Podle zástupců MPO mohou ČSA v průběhu deseti let dostat v závislosti na mnoha faktorech maximálně 242 milionů korun. Za poslední dva a půl roku stát do strategické společnosti poslal několik desítek milionů korun.

"České aerolinie postupně od roku 2006 do letošního roku čerpaly dotaci na rozvoj údržby letecké techniky v celkové hodnotě téměř třicet milionů korun. Dotace byla určena na podporu rozvoje činností souvisejících s leteckým opravárenstvím," uvedla na dotaz redakce mluvčí společnosti Daniela Hupáková.

Bude pololetí v červených?

Vedení firmy na začátku léta oznámilo, že za první čtyři měsíce letošního roku hospodařila společnost se ztrátou přibližně 440 milionů korun.

Jak se společnosti dařilo za první pololetí letošního roku, firma zatím neoznámila. Hospodářské výsledky za prvních šest měsíců chce zveřejnit až začátkem září.

Národní dopravce v uplynulém roce dosáhnul čistého zisku 207 milionů korun, což je výsledek o zhruba 100 milionů lepší než dříve oznámených 111 milionů korun. V hospodaření se však mimo jiné odrazil i prodej carga a několika letadel. Stroje si ČSA po jejich prodeji ihned pronajaly nazpět.

Další info:

Další výprodej u ČSA. Vypsán tendr na další majetek
Velkolepé plány ČSA: Chtějí vydělávat miliardu ročně
Do letadel ČSA se pomalu vracejí cestující
Letiště Vodochody slaví úspěch: Přistává více letadel

 

Právě se děje

Další zprávy