Firma, na níž zbohatl Gross, dá miliardy na elektrárnu

Tomáš Fránek
3. 8. 2008 23:00
Společnost miliardáře Chrenka bude stavět u Prostějova

Brno - Společnost Moravia Energo, která patří majiteli Třineckých železáren - miliardáři Tomáši Chrenkovi, postaví plynovou elektrárnu u Prostějova.

Jde o jeden z prvních konkrétních záměrů firem, které plánují do výstavby nových elektráren v Česku investovat miliardy korun. Dvě paroplynové elektrárny chce postavit také elektrárenská společnost ČEZ, plynové elektrárny plánuje i finanční skupina J&T.

Společnost Moravia Energo, která se nejvíc proslavila tím, že na jejích akciích vydělal sto milionů korun expremiér Stanislav Gross, už poslala úřadům konkrétní plány na výstavbu elektrárny.

Nepoběží pořád

Nepůjde o klasickou elektrárnu fungující nepřetržitě, elektřinu bude plynová elektrárna označovaná jako Špičkový zdroj dodávat v době odběrových vrcholů, kdy je elektřiny nedostatek - podle oznámení firmy to bude do 500 provozních hodin ročně.

Elektrárnu bude pohánět spalovací turbína Rolls-Royce. Firma slibuje, že použije ty nejmodernější technologie.

"Z hlediska vlivu na životního prostředí a veřejné zdraví nebyly v zájmovém území zjištěny skutečnosti, které by bránily realizaci navrženého záměru," uvedla firma v oznámení.

Moravia Energo chce v Prostějově postavit celkem dvě elektrárny za dvě miliardy korun s celkovým výkonem 140 megawattů. Druhá elektrárna bude dodávat elektrickou energii a teplo do místních podniků.

Další plány

Obě elektrárny by měly pracovat od roku 2010

ČEZ plánuje, že postaví dvě paroplynové elektrárny o celkovém výkonu 1280 megawattů. První - o výkonu 880 megawattů - by měla stát v Počeradech, druhá - čtyřsetmegawattová - v Úžíně u Ústí nad Labem.

Také finanční skupina J&T chce postavit jednu nebo dvě plynové elektrárny po 200 megawattech.

 

Právě se děje

Další zprávy