Lidí bez práce je nejméně za 12 let. Firmy chtějí génie

djl, aju
1. 8. 2008 9:20
Zaměstnaných je přes pět milionů
Brigádnice na čerpací stanici - ilustrační foto.
Brigádnice na čerpací stanici - ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Karviná - Rekordní pětimilionovou zaměstnanost hlásí data Českého statistického úřadu. Za poslední čtvrtletí přibylo zaměstnaných o bezmála 90 tisíc, uvádějí statistici. Firmám se ale stále hůř kvalitní zaměstnanci shánějí.

"Stále větší potíže však působí nedostatečná kvalifikovanost uchazečů o práci. Na pozici dělnického operátora firmy požadují jako minimální kvalifikaci výuční list, stále častěji však také výuční obor s maturitou," popsala pro deník Aktuálně.cz současný vývoj Květoslava Mencnerová z oddělení zprostředkování karvinského úřadu práce.

Nezaměstnanost klesá

"Situace se dlouhodobě lepší, všechny pobočky úřadu práce v okrese včetně Karviné, kde je situace přece jen o něco horší než v celé republice, již několik měsíců v řadě snižují nezaměstnanost," dodala.

Nezaměstnanost se podle metodiky ČSÚ podařilo stlačit pod 4,5 procenta. Konkrétně je podle posledních dat 4,3procentní. To je nejméně od konce roku 1996.

Počet lidí bez zaměstnání jen o 20 tisíc překračuje dvousettisícovou hranici. Bezmála 90 tisíc lidí pak má zaměstnání dvě, píše ČSÚ.

Proti počtu nezaměstnaných, který klesá, naopak roste počet volných míst. A to i v okresech s vysokou nezaměstnaností, jakým Karviná bezesporu je.

Počet volných pracovních míst zde roste stejně jako v celé České republice. Situaci v regionu velmi ovlivnily nové továrny a výrobní haly, které zde vznikají. Jde například o výrobní závod Shimano nebo o korejskou automobilku Hyundai v nedalekých Nošovicích.

Firmy si vymýšlejí

V poslední době ale podle Mencnerové rostou nároky firem, a to až do absurdních mezí. Nejmenovaná německá firma například po dělnících požaduje znalost angličtiny na výborné úrovni.

Nezaměstnanost v Karvinském okrese se v současnosti pohybuje okolo 11,9 procent, jedná se tak o okres s největší nezaměstnaností v republice.

Ne všichni lidé však práci skutečně hledají. Podle metodiky ČSÚ chce pracovat, ale práci skutečně nevyhledává bezmála 200 tisíc lidí.

Ani Mencnerová si nedělá iluze a otevřeně přiznává, že ne všichni žadatelé o práci skutečně o zaměstnání stojí.

"Jde o motivaci. Ti, co opravdu chtějí, absolvují alespoň rekvalifikační kurzy. Obecně jsou snaživější lidé starší a střední generace, zatímco u mladých je často cítit laxní přístup," rozdělila Mencnerová žadatele dle věkových kategorií.

 

Právě se děje

Další zprávy