Drahám nechce nikdo ručit. Ruší miliardový tendr

Tomáš Fránek
2. 8. 2008 0:40
České dráhy hledají firmu na poskytnutí bankovní záruky
Foto: České dráhy

Brno - České dráhy musely zrušit výběrové řízení, ve kterém hledaly společnost, která by poskytla bankovní záruku ve výši 1,3 miliardy na případný nákup nových vozů.

Důvod je jednoduchý - do tendru zveřejněného jak v tuzemské, tak v unijní databázi zakázek, ve které České dráhy předpokládají, že za poskytnuté služby zaplatí mezi 50 až 70 miliony korun bez daně, se nikdo nepřihlásil.

Žádná nabídka

"Zrušeno, neboť zadavateli nebyly ve stanovené lhůtě podány žádné nabídky," je uvedeno v databázi veřejných zakázek.

Zrušení miliardového tendru potvrdil deníku Aktuálně.cz také Radek Joklík z Českých drah. "Jde o záruku ve výši 1,3 miliardy na případný nákup nových vozů pro osobní dopravu," uvedl Joklík.

Podle údajů zveřejněných drahami se v tendru jednalo o 120 měsíčních splátek po dobu deseti let. "Po realizaci každé splátky dojde k poklesu bankovní záruky o jednu stodvacetinu celkového objemu záruky," uvedly dráhy v tendru.

Jak velká komplikace to je a jak budou dráhy postupovat, zatím není jasné. Podle Joklíka se zatím o dalším postupu a případném vypsání nové soutěže nerozhodlo.

České dráhy už vyčíslily, že na modernizaci svého zastaralého vozového parku osobní dopravy by do roku 2020 potřebovaly vynaložit nejméně 95 miliard korun.

Miliardy do nových vozů

Ročně přitom do nákupu nových vozů a rekonstrukcí těch přesluhujících investují kolem 3,4 miliardy korun.

Letos České dráhy získaly u sdružení evropských železnic Eurofima na nákup nových vozů 30 milionů eur.

Evropská komise oznámila, že nemá námitky proti tomu, aby stát drahám na tento úvěr poskytl garanci.

Situaci mají částečně vylepšit peníze, které dráhy dostanou od Správy železniční dopravní cesty. Jde o 12 miliard korun za majetek převedený z Českých drah na SŽDC v rámci liberalizace železničního trhu.

Peníze budou vázány na obnovu vozidel, konkurenční dopravci však transakci považují za nepovolenou státní podporu a chtějí si stěžovat v Bruselu.#1206

 

Právě se děje

Další zprávy