Miliardář Mittal vítězí nad malými českými akcionáři

Tomáš Fránek
28. 7. 2008 12:00
Ústavní soud zamítl stížnost na vlastníka Nové Huti
Mittal Steel Ostrava
Mittal Steel Ostrava | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Drobní akcionáři největší tuzemské ocelářské společnosti ArcelorMittal Ostrava neuspěli s další stížností na postup státu a miliardáře Lakšmího Mittala při privatizaci firmy a jejím přebírání.

Ústavní soudci totiž odmítli stížnost na jednu z valných hromad firmy, jež se konala těsně poté, co Mittal se svou společností LNM Holdings ostravskou ocelárnu převzal.

Porušili jste naše práva

Podle drobných akcionářů, kteří se dlouhodobě snaží zpochybnit převod akcií ze státu na indického miliardáře, LNM akcie od státu v té době nezískala, neměla proto potřebná hlasovací práva, a mimořádná valná hromada firmy tak byla neplatná.

Na valné hromadě se přitom rozhodovalo o otázkách klíčových pro fungování firmy - o změně obchodní firmy, stanov a o členech vedení firmy a dozorčí rady. "Byla porušena vlastnická práva minoritních akcionářů," uvedli akcionáři ve stížnosti.

Ústavní soudci ale potvrdili verdikty soudů v Ostravě i Nejvyššího soudu a s definitivní platností stížnost zamítli. Nebylo tak porušeno právo drobných akcionářů na spravedlivý proces a právo na soudní ochranu.

Podle senátu Ústavního soudu vedeného soudkyní Michaelou Židlickou nebylo zjištěno to, že by soudy vycházely ze zkreslených závěrů státních úřadů (Komise pro cenné papíry).

Desítky žalob

Minoritní akcionáři v boji proti privatizaci Nové huti podali celkem dvě desítky žalob, v žádné dosud nebyli úspěšní.

Malí akcionáři se snažili v dalších žalobách napadnout také navýšení základního kapitálu Ispatu Nová huť o 900 milionů korun, díky kterému společnost LNM posílila svůj vliv v huti.

Minoritní akcionáři také podali žalobu na další valnou hromadu firmy.

Podle nich majoritní vlastník LNM Holdings nemohl na valné hromadě 30. června 2004 vykonávat svá akcionářská práva, protože byla porušena ustanovení obchodního zákoníku při povinném odkupu, a navíc neoznámil jednání ve shodě s dalšími akcionáři Ispatu, tedy Fondem národního majetku a Českou konsolidační agenturou.

Drobní akcionáři nesouhlasili ani s cenou, kterou jim největší domácí ocelářská společnost vyplatila v rámci veřejného odkupu akcií. Zažalovali proto huť také o doplatek kupní ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy