Siemens: Hledáme kupce, který zachová místa i výrobu

Red eko
24. 7. 2008 17:15
Napjatou situaci na Zličíně uklidňoval personální šéf
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín.
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Siemens končí na pražském Zličíně. Důvodů je přitom hned několik. Kromě sílící koruny je jím podle mluvčího společnosti Petra Sedláčka i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.

Středeční oznámení zvedlo mezi zaměstnanci vlnu protestů. Nejvíce proti záměrům firmy brojí odboráři z továrny Siemens Kolejová vozidla, kteří pohrozili stávkou.

Z Německa proto do Prahy dorazil personální šéf koncernu Siegfried Russwurm. S odborovými předáky se dohodl na vytvoření skupiny, která bude o situaci dále vyjednávat.

Odbory totiž trvají na zachování výroby, byť i pod jiným majitelem. V případě zavření podniku budou požadovat odpovídající vyrovnání se zaměstnanci.

Redakce Aktuálně.cz získala k napjaté situaci komentář mluvčího Siemensu Petra Sedláčka.

Aktuálně.cz: Jak budete řešit situaci, kdy odbory protestují a tisíc lidí je v nejistotě, co bude dál?

Naší prioritou je udržet na Zličíně maximum pracovních míst a zároveň průmyslovou výrobu. Toto hledisko bude důležité při hledání kupce. To jsme také našim zaměstnancům řekli, stejně jako fakt, že závod pokračuje až do konce třetího čtvrtletí roku 2009.

A.cz: Proč Siemens opouští zrovna závod na Zličíně?

Naše společnost provedla velice podrobnou analýzu celé situace. Z té vyplynulo, že v Evropě existuje přebytek výrobních kapacit. Evropský trh s kolejovými vozidly výrazně zpomalil, největší zakázky máme z Asie. Tamní odběratelé ale požadují stále vyšší podíl domácí výroby či výrobní kooperace.

Dalším faktorem je stále sílící koruna, která výrazně zvyšuje naše mzdové náklady. Abychom zvýšili produktivitu, musíme zredukovat přebytečnou kapacitu v našich závodech do roku 2010. Pražský závod se po celou dobu existence potýkal s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil a s jejich velkou fluktuací. To vše jsou důvody, které nakonec vedly k tomu, že redukce výrobních kapacit se dotkne právě pražského Zličína.

A.cz: Jakou roli v rozhodnutí hrají hospodářské výsledky SKV?

Když společnost Siemens zakoupila v roce 2002 vybraná aktiva zkrachovalého ČKD, počítala s tím, že do závodu bude muset během příštích let masivně investovat. To se také stalo: od jeho vzniku bylo v závodě proinvestováno 80 milionů euro. Jelikož ale nebyly investice kompenzovány očekávaným přílivem zakázek, nebyla finanční situace závodu v posledních letech uspokojivá. Tento fakt přispěl k rozhodnutí vedení koncernu, nebyl však hlavním důvodem. Tím jsou nadbytečné kapacity.

A.cz: Jsou už nějaké konkrétní plány s továrnou? Nachází se na lukrativních pozemcích...

Věříme, že najdeme seriózního kupce, který ochrání maximum pracovních míst a zachová průmyslovou výrobu. To jsme slíbili našim zaměstnancům a nic se na tom nemění.

A.cz: Bude firma stíhat nesmlouvané dodávky? Nejsou zaměstnanci demotivovaní?

Na naše zákazníky nebude mít avizovaný odchod z továrny žádný vliv. Stažení naší společnosti z pražského závodu proběhne až za rok. Vnímáme nervozitu našich zaměstnanců, ale v současnosti se na jejich práci nic nemění.

A.cz: Jaký bude postup v případě stávky?

Na dnešním jednání s odbory jsme se shodli jak na tom, že naším společným zájmem je zachování co nejvíce pracovních míst a průmyslové výroby, tak na dalším postupu. Proto by nás překvapilo jakékoli vyhrocení situace.

 

Právě se děje

Další zprávy