Siemens opustí pražský Zličín, potvrdila centrála firmy

Red EKO
23. 7. 2008 18:10
Odboráře přijede uklidňovat šéf z Německa

Praha - Siemens nejpozději do konce září 2009 odejde ze své továrny na kolejová vozidla v Praze na Zličíně, bude hledat kupce. Po několika dnech spekulací to dnes firma oficiálně oznámila.

Vyvolala tak nevoli odborů, po oznámení několik set zaměstnanců před továrnou demonstrovalo s transparenty.

Odborům se nelíbí, že německé vedení zaměstnance ani český management dopředu o ničem neinformovalo. "Společnost porušila evropské směrnice i české zákony," tvrdí šéf odborového svazu Kovo Josef Středula.

Situaci zítra s odboráři přijede projednat personální šéf koncernu Siegfried Russwurm.

Souprava metra ve stanici Střížkov.
Souprava metra ve stanici Střížkov. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Siemens v Německu: propouštění s lidskou tváří

Odpoledne po jednání bude ve firmě další mítink, uvedl Středula. Podle výsledku jednání pak odboroví bossové naplánují další postup.

Výroba na Zličíně dnes podle Veroniky Němcové z tiskového oddělení Siemensu stála zhruba tři hodiny. Ani po skončení protestu se ale nevrátila k normálu, uvedla Němcová. V továrně pracuje zhruba tisíc lidí. Vyrábí se tu příměstské vlaky či vozy pro pražské metro.

Siemens: trh se mění, musíme šetřit

Společnost závod opouští, protože přeskupuje svoje evropské výrobní aktivity.

"Nové uspořádání je nutné k tomu, abychom odstranili nadbytečné kapacity a tím dlouhodobě zvýšili svou konkurenceschopnost," řekl Hans-Jörg Grundmann, šéf divize Mobility, pod kterou zličínský závod spadá.

"Máme v Praze vzdělané a zkušené odborníky a dokážeme si představit, že tento závod prodáme solidní společnosti," dodal.

Výroba kolejových vozidel se bude soustředit do továren v Německu a Rakousku. Rozpracované zakázky firma dokončí v termínu, uvedl mluvčí Siemensu Petr Sedláček.

Siemens je největší evropská elektrotechnická společnost
Siemens je největší evropská elektrotechnická společnost | Foto: BBC
Souvislosti:
Siemens propustí skoro 17 tisíc zaměstnanců

Siemens má stále větší podíl zákazníků na rozvíjejících se trzích, například v Číně. Tyto země stále silněji požadují zapojení lokálních firem při realizaci zakázek, kapacity v Evropě jsou proto nevyužité, uvádí firma.

Divize Mobility tak sníží počet zaměstnanců o 2500. Celkem koncern podle nedávno zveřejněných plánů zeštíhlí o 17 tisíc lidí, tedy asi o čtyři procenta. 

V Česku by i po zavření či prodeji zličínské továrny zůstal s více než 11 tisíci zaměstnanci jednou z největších firem.

Společnost Siemens Kolejová vozidla byla v uplynulém obchodním roce ve ztrátě 396 milionů při tržbách 3,6 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy