Student Agency je příliš levná, stěžují si konkurenti

Tomáš Fránek
17. 7. 2008 23:00
ÚOHS má řadu stížnost, nově na linku Praha-Liberec
Autobusy Student Agency na nádraží Florenc
Autobusy Student Agency na nádraží Florenc | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Autobusová štika na tuzemském trhu, společnost Student Agency, čelí dalším stížnostem na svoji cenovou politiku, která likviduje konkurenci.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověřuje stížnosti na počínání firmy na linkách v Česku. Jde například o trasu mezi Prahou a Libercem, kde je nyní Student Agency jediným dopravcem.

Se Student Agency už antimonopolní úřad vede správní řízení kvůli podezření na zneužití dominantního postavení na lince mezi Prahou a Brnem. "Řízení je zatím v počátku," uvedl šéf sekce hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda.

Bude pokuta?

Pokud se podezření na zneužití dominance prokáže, hrozí firmě mnohamilionová pokuta.

Neruda potvrdil, že úřad dostal stížnost týkající se také linky Praha - Liberec. Boj na této trase se začal už v roce 2005, trasa do Liberce byla druhá v Česku, kam Student Agency vstoupila. Na trase v té době jezdily čtyři dopravci.

Boj byl velmi ostrý. ČSAD Liberec pro žluté autobusy Student Agency na několik měsíců zablokovala přístup na nádraží, spor řešily i soudy. O pomoc byla požádána i policie.

Liberecký dopravní podnik za blokádu dostal od antimonopolního úřadu dvou milionovou pokutu.

Student Agency na to reagovala tím, že snížila jízdné z Liberce na Prahu na jednu korunu. Přetáhla tak většinu cestujících a autobusy ČSAD jezdily téměř prázdné. Soud ale nařídil korunové jízdné zrušit.

Ostrý boj za dohledu policie

Na lince kvůli levným jízdenkám nakonec přestali jezdit všichni dopravci kromě Student Agency. Ta nyní oznámila, že především kvůli cenám nafty podraží o pět až deset korun.

Liberecká příloha MF Dnes napsala, že lidé kvůli dražším jízdenkám začali jezdit do Prahy z nedalekého Jablonce nad Nisou. Tam do Prahy jezdí tři dopravci.

Šéf Student Agency Radim Jančura uvedl, že se šetření antimonopolního úřadu nebojí.

Skupina kolem Student Agency loni meziročně zvýšila tržby o 30 procent na 3,4 miliardy korun. Letos chce skupina dosáhnout tržeb přes čtyři miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy