Rusko snížilo dodávky ropy do Česka. Prý kvůli technice

Red EKO
11. 7. 2008 18:05
Je to běžný výpadek, říká ministerstvo
Ropovod Družba
Ropovod Družba | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rusko výrazně snížilo dodávky ropy do Česka. Potvrdili to zástupci ropných firem. Dodávky ropovodem Družba klesaly celý týden, podle ruské strany bude nižší než plánovaná i dodávka za celý červenec.

Z nasmlouvaných 500 tisíc tun ropy zřejmě dojde méně než 300 tisíc tun, uvedl server Euro online.

"Podle informací, které jsme dostali, došlo k omezení z technicko-organizačních důvodů," řekla pro Aktuálně.cz Dana Dvořáková, vedoucí komunikace petrochemické firmy Unipetrol. "Pokles nahradíme z ropovodu IKL," dodala. Ten vede ropu z německého Ingolstadtu.

"Podrobnosti budeme znát v pondělí, není ale důvod k panice," dodala Jana Šmejcká ze společnosti MERO, provozovatele české části ropovodu Družba.

O snížení dodávek se informoval i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Zjišťujeme i prostřednictvím ambasády příčiny, není to ale mimořádná situace," řekl mluvčí MPO Tomáš Bartovský. K poklesům dodávek v létě podle něj došlo i v minulosti.

Jiným případem byl spor z ledna 2007, kdy Rusko omezilo dodávky do Běloruska. V důsledku toho na krátko vyschl i přítok ropy do střední Evropy.

Správa státních hmotných rezerv má pro případ úplného výpadku zásoby ropy na 95 dní.

Euro spekuluje i o reakci na podpis smlouvy o umístění amerického radaru v Česku. Plyn teď ale do Česka proudí normálně, uvedl Bartovský. To by nasvědčovalo spíše technickým příčinám poklesu.

 

Právě se děje

Další zprávy