Útok na státní Čepro: Celníci vyhráli spor o miliony

Tomáš Fránek
27. 6. 2008 16:00
Společnost Tukový průmysl prohrála spor s celníky
Foto: Ondřej Besperát

Další soudničky
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Další soudničky

Brno - Dvoumilionová pokuta za to, že firma Tukový průmysl zapletená do útoku na státní podnik Čepro nezaplatila téměř tři miliardy korun na clech, platí.

Rozhodl tak Nejvyšší správní soud, když zamítl stížnost firmy. Jde tak o další vítězství státu v boji o pohledávky a dluhy spojené s útokem na strategický státní podnik Čepro skladující pohonné hmoty.

Dluh za miliardy

Pohledávka má kořeny v roce 1996, kdy Čepro převzalo k uskladnění pohonné hmoty pro firmu Bena, která pak zásoby prodala firmě Tukový průmysl. Podle firem, které si peníze postupně nárokovaly, Čepro pohonné hmoty nezaevidovalo a nevydalo, a tak způsobilo majiteli velkou škodu. Tukový průmysl odmítl nést zodpovědnost a tvrdil, že Čepro vydávalo ze skladu zboží bez jeho vědomí, a tím pádem zodpovědnost nese právě státní podnik.

Celníci ale rozhodli, že Tukový průmysl porušil celní předpisy a vznikl tak celní dluh ve výši 2,7 miliardy korun. A za porušení celních pravidel celní správa firmě vyměřila dvoumilionovou pokutu.

A firma se obrátila na soud. "Firma se domnívá, že učinil vše, aby nezpůsobil České republice žádnou škodu. Pokud pak Čepro manipulovalo s propuštěným zbožím takovým způsobem, že nezákonně uniklo celnímu dohledu, činilo tak bez vědomí stěžovatele (Tukového průmyslu) a naopak ho ujišťovalo, že deklarované zboží celnímu dohledu neunikne," uvedla firma ve stížnosti.

Daňovou kontrolu označila společnost za nezákonnou, rozhodnutí celníků za chybné.

Nejvyšší správní soud ale všechny námitky firmy odmítl a potvrdil postup celníků. "Vzhledem k tomu, že Nejvyšší správní soud neshledal naplněným žádný z tvrzených důvodů kasační stížnosti, zamítl kasační stížnost jako nedůvodnou," uvedl ve svém verdiktu Nejvyšší správní soud.

Za vším je Křejčíř?

Boj o miliardy z Čepra kvůli skladování pohonných hmot se vede už několik let a v celé kauze figuruje skupina kolem podnikatele Radovana Krejčíře.

A společnost Tukový průmysl chtěl Krejčíř využít v celé kauze k dalšímu podvodu. Krejčíř totiž chtěl nechat podle policie domluveným celníkem fiktivně zabavit pět milionů korun.

Pak by ho podle vyšetřovatelů zabil a vše naaranžoval tak, že s penězi zmizel. Po státu by pak požadoval přeplatek dvě miliardy.
Firma Tukový průmysl figurovala i v dalším sporu souvisejícím s Čeprem. Ústavní soudci se firmy Čepro zastali ve sporu o 348 milionů korun, které chce po firmě společnost M-Port. Šlo o uskladněné pohonné hmoty pro firmu Bena, která pak zásoby prodala firmě Tukový průmysl.

Podle firem, které si peníze postupně nárokovaly, Čepro pohonné hmoty nezaevidovalo a nevydalo, a tak způsobilo majiteli velkou škodu. Tukový průmysl v roce 2002 prodal vlastnické právo k zásobám firmě Saffron Trading Consultants se sídlem na Kypru, která o tři týdny později převedla pohledávku na společnost M Port.

 

Právě se děje

Další zprávy