První čísla o rozpočtu 2009. Kalousek chce tvrdě škrtat

Petr Holub
24. 6. 2008 23:00
Schodek má být menší než 40 miliard
Ministr financí představí návrh ministrům
Ministr financí představí návrh ministrům | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V příštím roce stát utratí 1057 miliard korun, schodek nemá překročit 38,1 miliardy. Píše se o tom v prvním návrhu rozpočtu 2009, který projedná v pátek vláda a který má Aktuálně.cz k dispozici.

Do této částky se nepočítají rozpočtové fondy, které dotují především stavbu dálnic, ani dotace z Evropské unie.

Dlužníkovy těžké časy

Z dokumentu je zřejmé, že ministr financí Miroslav Kalousek musí splnit tři hlavní úkoly. Chce udržet deficit rozpočtu na úrovni, která se očekává letos, tedy 1,5 procenta HDP. Návrh připouští zvýšení na 1,6 procenta.

Zároveň musí uhradit dvě nejrychleji rostoucí položky, tedy výdaje na penze a na úhradu státního dluhu. To znamená proti letošku sehnat téměř padesát miliard.

Takovou částku nepokryje vyšší výběr daní z příjmu, který má být proti dosavadním předpokladům o patnáct miliard vyšší.

Foto: Aktuálně.cz
Připomeňte si:
Rozpočet 2008: Beton místo vzdělání
Podívejte se na letošní rozpočet - komu přeje a kdo má smůlu

Ministr také musí splnit další, byť menší závazky: přidat učitelům čtyři miliardy na mzdy, udržet dotace armádě na 1,35 procenta HDP a pro výzkum na 0,6 procenta HDP.

Najděte peníze, jak umíte

Proto se v ostatních resortech škrtá nevídaným způsobem. Postižené jsou především resorty, které mohou získat peníze z Evropských fondů. O osm miliard přijde ministr dopravy Aleš Řebíček, o tři miliardy jeho kolega ze zemědělství Petr Gandalovič či Tomáš Julínek ze zdravotnictví.

Kalousek trvá i na tom, že se nebudou zvyšovat platby zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce. Letošní částka 47,5 miliardy se napřesrok zvýší jen o 200 milionů.

"S ohledem na snižování deficitu veřejných rozpočtů v letech 2009 až 2011 nelze respektovat požadavky správců kapitol na navýšení výdajů, i když se bude jednat o výdaje vyplývající ze schválených legislativních předpisů nebo z přijatých usnesení vlády apod. Správce kapitoly si musí zabezpečit tyto nové výdaje v rámci stanovených výdajů," stojí ve vládním materiálu nekompromisně.

Resorty budou muset propouštět, protože jejich mzdové prostředky se mají zvýšit jen o 1,5 procenta.

Nové dluhy pod kontrolou

Kalousek navrhuje nové rozpočtové rámce až do roku 2011. Proti deficitu státního rozpočtu 38,1 miliardy v příštím roce se schodek bude snižovat ročně o půl miliardy.

Podle evropské metodiky, která započítává i mimorozpočtové fondy, zdravotní pojišťovny a komunální pokladny, bude deficit v příštím roce 64,5 miliardy a do roku 2011 klesne na 57,6 miliardy. Česko se tedy za tři roky zadluží jen částkou odpovídající 1,2 procenta HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy