Cena za Grossovy akcie: Chrenek prý dal 150 miliónů

red eko
21. 6. 2008 23:59
Cena akcií raketově vystoupala

Praha - Příběh akcií společnosti Moravia Energo, díky nimž vydělal sto miliónů expremiér Stanislav Gross, má další pokračování. 

Na květnovou zprávu Aktuálně.cz, že se majitelem "Grossových" akcií stal miliardář Tomáš Chrenek, navázala nyní MF Dnes, když přinesla informaci, že za ně zaplatil částku 150 miliónů.

Deník neuvedl ani nepřiblížil zdroj svých informací a samotný Chrenek mu  odmítl transakci komentovat. Stejně na dotaz novin reagoval také slovenský miliardář a majitel společnosti Arca Pavol Krúpa, který akcie od bývalého premiéra koupil.  

Čtěte více:
Akcie, na nichž zbohatl Gross, získal Chrenek

Dvacet, sto, sto padesát

Gross získal akcie za jednadvacet milionů, Krúpovi je prodal za sto miliónů. Poslední transakce by tedy zvedla cenu o dalších 50 miliónů. 

Chrenek o získání 31procentního podílu Moravia Energo usiloval od začátku. Nechtěl však Grossovi zaplatit více, než sám expremiér za akcie dal.

Gross je koupil od bývalého náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Roberta Sýkory za zhruba dvacet milionů korun, které mu půjčila slovenská společnost Key Investments.

Enias má vše

Jak zjistilo Aktuálně.cz, akcie koupila společnost Enias, která patří do Chrenkova impéria a je většinovým vlastníkem energetické firmy. Podle výpisu z obchodního rejstříku byla na konci dubna tato firma zapsána jako jediný akcionář Moravia Energo.

"Mohu potvrdit, že transakce proběhla. Podle nás bude efektivnější, když firmu bude směrovat jediný akcionář. Společné projekty v budoucnu nevylučujeme, ale nyní nemáme s Moravia Energo již nic společného," uvedla tehdy na dotaz Aktuálně.cz mluvčí Arca Capital Monika Dobrovodská.

Cenu obchodu komentovat odmítla. "Jednání vždy vedeme tak, aby výsledek byl výhodný pro obě strany," sdělila jen.

Grossův nákup akcií prověřovala i protikorupční policie. Panovalo totiž podezření, že jde o vyprání úplatků z minulosti. Nic však nenašla a obchod posvětila jako legální.

Expremiér tak má do budoucna úředně potvrzeno, že legálně nabyl desítky milionů korun. Nebude se tedy opakovat nejasná situace kolem nákupu bytu, která mu nakonec srazila v politice vaz.

Projděte si exkluzivní zprávy Aktuálně.cz, které rozkrývalo celou transakci:

 

Právě se děje

Další zprávy