Ropa plní kasy moravských vesnic. Staví byty i akvapark

Tomáš Fránek
23. 6. 2008 11:55
Peníze z ropy pomohly i nemocnici v Kyjově

Hodonín - Peníze z ropy mění vesnice na jihu Moravy, které mají to štěstí, že se na jejich území tato surovina těží.

Za peníze, které obce získávají do svých rozpočtů od Moravských naftových dolů ovládaných magnátem Karlem Komárkem, tak rostou nové silnice, kanalizace, čističky odpadních vod, opravují se školy a budují bytové domy.

Uhřice, kde se ropa těží od roku 2001, tak o prázdninách otevřou nový akvapark. Ve vesnici, která má 700 obyvatel, vznikne nová stavba za 38 milionů korun. Úvěr si ale vesnice brát nemusela, celou stavbu zaplatí z výtěžku, který získala za ropu.

"Bez příspěvků z těžby ropy bychom si akvapark nemohli dovolit," uvedl starosta Uhřic Zdeněk Knesl. Jedné z obcí, kvůli které se celé oblasti říká Moravský Dallas nebo Kuvajt

Obce dostávají totiž tři čtvrtiny z pětiprocentního odvodu tržeb za surovinu vytěženou v lokalitě.

V Dambořicích zase za peníze z ropy radní opravili obě místní školy, vyrostly tam také tři obytné domy.

V rozpočtech "ropných" obcí je až desetkrát víc peněz než třeba v sousedních vsích, kde se ložiska ropy nepodařilo najít. "Ročně jsou to miliony až desítky milionů korun," řekl před časem starosta Dambořic na Hodonínsku Josef Kratochvíl.

Dambořice, kde žije asi 1300 obyvatel, darovala nemocnici v Kyjově tři miliony korun na nový CT přístroj. A z peněz za ropu už obec investovala celkem 96 milionů korun.

Těžba ropy na území Česka loni mírně klesla na 252 tisíc metrů krychlových z předloňských 291 tisíc metrů krychlových.

Skupina MND je největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v ČR. Těží na 21 ložiscích s denní těžbou kolem 6000 barelů ropy a plynu. Skupina rovněž provozuje podzemní zásobník zemního plynu Uhřice s kapacitou 180 milionů m3.

Moravské naftové doly plánují letos průzkumné vrty v okolí Lanžhota, Nového a Starého Poddvorova, Prušánek, Uhřic a v lokalitě Vizovických vrchů.

 

Právě se děje

Další zprávy