V obchodech byla zakázaná geneticky upravená rýže

Tomáš Fránek
19. 6. 2008 13:30
Na trhu bylo 38 tisíc balení zmutované rýže
Foto: Jaroslav Jiřička

Brno - Z českých obchodů musí zmizet 38 tisíc balení geneticky upravené rýže, která na trh dodala společnost Podravka-Lagris.

Rýže LL RICE 601 není totiž v Evropské unii vůbec povolena, nesmí ji dostávat jako krmivo ani zvířata. "Inspekce zakázala další prodej a firma Podravka-Lagris nyní musí balenmí rýže stáhnout z obchodní sítě," uvedla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Na problém s geneticky upravenou rýží upozornila slovenská veterinární správa, kam se dostala 7 660 kilo zmutované rýže.

Inspektoři proto kontrolovali firmu Podravka-Lagris a zjistili, že rýže byla dovezena z Itálie od společnosti Maric. Šlo o 24 tun rýže, italský dodavatel uvedl, že jde o rýži bez genetické modifikace. Z rýže byly vyrobeny výrobky Euroshopper Rýže dlouhozrná a Rýže dlouhozrnná - varné sáčky.

"Na český trh se tak dostalo téměř 38 tisíc balení této rýže," uvedla Šmídtová.

Genetická modifikace LL RICE 601 není v EU povolena, a to ani pro krmiva. Modifikaci vyvinula americká společnost Bayer Crop Science. V minulosti se na evropském trhu rýže s touto modifikací objevila několikrát, Evropská komise proto v roce 2006 přijala mimořádná opatření týkající se dovozu rýže z USA.

V současnosti je v Evropské unii pro výrobu potravin povoleno celkem 21 genetických modifikací, 5 modifikací bavlny, 11 kukuřice, 3 řepky olejné a 1 u sóji a cukrové řepy. Genetické modifikace schvaluje Evropská komise mimo jiné na základě stanoviska Evropského úřadu bezpečnosti potravin, který zkoumá, zda modifikace nepředstavuje zdravotní rizika pro člověka.

Jakákoliv potravina, která byla vyrobena z geneticky modifikovaných surovin, musí tuto skutečnost uvádět na obale. Výjimkou jsou případy, kdy potravina obsahuje genetické modifikace méně než 0,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy