Stát stále počítá s budoucí těžbou uhlí v Beskydech

Tomáš Fránek
17. 6. 2008 15:30
OKD počítá, že uhlí pod Radhoštěm bude těžit
Foto: CHKO Beskydy

Ostrava - Chceme chránit zásoby černého uhlí pod Radhoštěm v Beskydech, i když jde o území, které je pověstné svou přírodou.

Takový vzkaz lidem, kteří se dlouhodobě snaží zabránit těžbě uhlí v této lokalitě, posílají zástupci Ministerstva pro místní rozvoj.

V dokumentu nazvaném Politika územního rozvoje České republiky, jednou z klíčových dokumentů pro to, co a kde se bude v Česku stavět nebo těžit, totiž ministerstvo trvá na tom, aby se dál ložisko černého uhlí v Beskydech chránilo.

Rezerva do budoucna

"Je potřeba ochrany významného zdroje energetických nerostných surovin s nadnárodním významem (ložiska kvalitního černého uhlí Frenštát, nacházejícího s v přírodně vysoce hodnotném území), jako rezervy pro případné využití budoucími generacemi," uvedlo ministerstvo v dokumentu, který poslalo do připomínkové řízení.

A ochranu ložiska uhlí by podle ministerstva měli zohledňovat všichni, kteří budou v budoucnu rozhodovat o územních plánech.

Ochrana ložiska černého uhlí je přitom podle ministerstva jednou z možností jak zlepšit život v celém regionu. A kromě těžby by podle ministerstva měly Beskydy pozvednout turistický ruch, ekologické zemědělství nebo dřevozpracující průmysl.

Podle sdružení Naše Beskydy to svědčí o tom, že stát ložisko odepsat nechce.

Společnost miliardáře Zdeňka Bakaly NWR, která vlastní důlní firmu OKD, se také zásob kvalitního uhlí vzdát nechce. Ve své brožuře firma uvedla, že při svém dalším rozvoji v budoucnu počítá i s aktivitami v zakonzervovaném Dole Frenštát.

"Společnost má právo rozvíjet Důl Frenštát. Posuzuje, zda je rozvoj ložiska ekonomicky proveditelný. Zvažuje kvalitu a kvantitu zdroje, čas potřebný k jeho rozvoji, schopnost získat příslušná povolení," uvedla firma.

Protesty tisíců i poslanců

Proti těžbě v Beskydech ale dlouhodobě protestují tisíce lidí. Kromě občanských sdružení nechtějí uhlí těžit ani starostové obcí, na svou stranu už získali část poslanců.

"Jde o nádhernou krajinu ideální pro rekreaci. Takové brutální kroky, jako je těžba černého uhlí, se nesmí stát," uvedl při výjezdním zasedání předseda parlamentního výboru pro životní prostředí Libor Ambrozek.

 

Právě se děje

Další zprávy