Ombudsman: Dávat poukázky všem chudým nelze

Tomáš Fránek
10. 6. 2008 12:20
Zástupkyně ombudsmana vyzvala úřady, aby jí pomohly
Synek prodal kus plechu do sběrny a došel do obchodu pro brambory.
Synek prodal kus plechu do sběrny a došel do obchodu pro brambory. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno/Litvínov - Pilotní projekt v severočeském Litvínově, kde všichni lidé pobírající sociální dávky dostávají místo peněz poukázky na nákup v obchodech, porušuje zákon.

Vyplývá to ze šetření zástupkyně veřejného ochránce práv Jitky Seitlové.

Podle Seitlové totiž zákon o hmotné nouzi jednoznačně neumožňuje plošné odebrání peněz, každý případ se musí posuzovat individuálně.

Zákon neumožňuje

"Poskytnutí dávky v nepeněžité formě tedy musí vždy předcházet individuální posouzení každého příjemce. Zákon v žádném případě neumožňuje postupovat plošně, jak k tomu přistoupilo město Litvínov," uvedla Seitlová.

Podle ní si lidé dostávající poukázky stěžují na to, že takové opatření jim neumožňuje svobodně rozhodovat o uspokojování potřeb, svobodně vybírat obchody i zboží.

Lidé, kteří si stěžují, tvrdí, že nemají dostatek peněz.

"Omezováni jsou navíc občané, kteří objektivně a dlouhodobě nemohou svoji situaci v regionu s vysokou nezaměstnaností řešit (lidé nad 50 let, postižení, matky s malými dětmi). Pro takové omezování neexistuje podle zástupkyně veřejného ochránce práv žádné zákonné oprávnění," uvedla mluvčí úřadu ombudsmana Iva Hrazdílková.

Šetření zjistilo i další pochybení, Seitlová už proto požádala o součinnost i další úřady jako jsou ministerstva práce a sociálních věcí a vnitra a také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Lidé si totiž stěžují, že na poukázky mohou nakupovat jenom v drahých obchodech.

Na sociální dávky má v Litvínově nárok asi tři tisíce lidí, radnice jim vyplácí sedmdesát procent dávek hmotné nouze ve formě poukázek a jen třicet procent v penězích.

Je to dobrá věc

Projekt v Litvínově je ojedinělý. Ústecký kraj na něm zkouší model, který by pak použil v dalších městech regionu.

Kromě toho, že poukázky dostávají všichni žadatelé o dávky, tak chce město a kraj od července zabránit tomu, aby se dalo s poukázkami obchodovat. Konečným cílem je vytvoření elektronického systému.

Město i kraj už deklarovaly, že systém měnit nechtějí. Nevyloučily mírné úpravy.

Projekt si pochvalují i lidé z úřadů práce. "Je to dobrá věc. Lidé se zlobí, že si nemohou za kupony koupit alkohol či hradit splátky. Hmotná nouze je totiž určena výhradně na potraviny a ošacení. Zlobí se pochopitelně i lichváři, kteří sociálně slabým půjčují peníze a nyní je nemohou dostat zpět," řekl už dříve šéf Úřadu práce v Mostě Oldřich Malý.

 

Právě se děje

Další zprávy