Vysočina nechce větrníky, zničily by krajinu

Tomáš Fránek
10. 6. 2008 12:00
Vedení kraje se nelíbí ani plány polostátní firmy ČEZ
Větrný park
Větrný park | Foto: ČEZ

Brno - Kraj Vysočina je dalším regionem v Česku, který začal bojovat s investory, kteří chtějí stavět větrné elektrárny.

Především kvůli krajině u obce Blatnice nedaleko zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou kraj nesouhlasí s výstavbou osmi 150 metrů vysokých větrných elektráren, které chtěla postavit firma s rakouským kapitálem.

Krajina nad zisk

A kraji se příliš nelíbí ani plány polostátní firmy ČEZ, která chce jenom asi o dvacet kilometrů dál, nedaleko jaderné elektrárny Dukovany, postavit větrné parky, jenom u Řešic má vyrůst osm větrníků. Podle kraje by ale větrníky ohrozily lidi i přírodu, krajská rada chce proto projekt důkladně prověřit.

V případě větrného parku Blatnice krajští úředníci zpochybnili posudky, podle kterých by větrníky krajinu příliš nepoznamenaly. A potvrdily názor památkářů, podle kterých by větrné elektrárny zhodnotily krajinu v okolí známého zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Podle kraje to, že elektrárny poškodí krajinu, nemůže vyvážit výrobu energie bez znečišťování životního prostředí. "Úřad se neztotožňuje s názorem  zpracovatele posudku, že jisté negativní účinky zařízení na životní prostředí a veřejné zdraví jsou akceptovatelné, pokud jsou vyváženy pozitivním přínosem - v případě větrných elektráren výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů bez znečišťování životního prostředí," uvedl v nesouhlasném stanovisku se stavbou elektráren Michal Fryš  z úřadu kraje Vysočina.  

Podle krajských úředníků nemohou ekonomické výhody převyšovat zájem nad ochranou přírody. Podobně už rozhodl v případě sporu o výstavbu elektráren na Pardubicku Nejvyšší správní soud.

"Ekonomickou stránku věci nelze vyvyšovat nad vlastní předmět řízení, tedy zachování hodnot krajiny a harmonického měřítka v krajině. Jde o otázkou podružnou, která nemůže hrát v případech významného dotčení krajinného rázu rozhodující roli," napsal v rozhodnutí senát NSS s předsedou Vojtěchem Šimíčkem.

Jak dopadne ČEZ?

"Že k významnému ovlivnění hodnot krajinného rázu dojde, zejména z hlediska snížení estetické hodnoty krajiny vytvořením nových dominant nepřehlédnutelně měnících její harmonický výraz a vztahy jednotlivých krajinářských prvků, je zcela evidentní. Takový dopad je částí obyvatel a uživatelů tohoto prostoru chápán jako nepřijatelný," uvedl Michal Fryš ve stanovisku. 

Foto: Aktuálně.cz

Na Vysočině nyní funguje pět velkých větrných elektráren - čtyři u Pavlova a jedna u obce Kámen. Elektrárny chce na Vysočině a také v sousedním Jihomoravském kraji stavět i ČEZ. Plány firmy se ale nelíbí ani obci Dukovany, nadšeni nejsou ani krajští radní.

Kraji se tak nelíbí plány na stavbu osmi větrníků u Řešic. "Uvidíme, jak to celé dopadne a zda větrný park vznikne, nebo nevznikne. My si myslíme, že by vzniknout neměl," řekl už dříve hejtman Vysočina Miloš Vystrčil. ČEZ je přesvědčený, že podmínky pro fungování větrníků splní.

Vysočina je dalším krajem, kterému se výstavba větrníků nelíbí. S několika projekty už nesouhlasil Jihomoravský kraj, plány větrných firem se nelíbí ani hejtmanu Moravskoslezského kraje Evženu Tošenovskému.

 

Právě se děje

Další zprávy