Konec sporů s Nomurou. Stát zaplatí 3,7 miliardy

aju
9. 6. 2008 13:30
Arbitři určili hodnotu padlé IPB na 34 miliard

Praha/Londýn - Bezmála na den přesně osm let po pádu zkrachovalé Investiční a Poštovní banky končí definitivně spory mezi českým státem a bývalým investorem banky, japonskou skupinou Nomura.

V pátek totiž arbitři definitivně ukončili i rozhodování o odškodném pro japonskou investiční skupinu.

V rámci druhé fáze arbitrážního řízení v Londýně vyčíslili hodnotu padlé banky.

"Mezinárodní tribunál, který se zabýval ochranou investice Nomury v IPB, dospěl k závěru, že hodnota IPB v daném okamžiku byla 34,2 miliardy korun," potvrdil deníku Aktuálně.cz mluvčí skupiny Nomura Jiří Hrabovský.

Foto: Reuters
Čtěte souvislosti:
Pře kolem IPB mizí. Nomura stáhla žalobu na Brusel
Speciál: Nomura a české miliardy

Ta se pak dosadila do vzorečku určeného smírem mezi státem a Nomurou z konce roku 2006. Rozpětí bylo určeno od nula do sedmi miliard. Nakonec se pohybuje okolo poloviny - to, že stát bance v krizi nepomohl, jej nyní přijde na asi 2,8 miliardy korun.

 "S úroky je pak částka maximálně 3,7 miliardy korun," uvedl mluvči ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle závěrečných podání odhadlo Česko hodnotu banky na zhruba 27 miliard korun - o tolik se ostatně soudí v pařížské arbitráži s ČSOB, která padlý ústav převzala. Nomura naopak banku cenila na bezmála sedmdesát miliard.

Stát nejdříve v březnu roku 2006 prohrál první část arbitráže s Nomurou. Tribunál uznal vinu státu, že se nezachoval vůči IPB jako vůči jiným bankám, kterým pomohl řešit problémy s nesplácenými úvěry.

Pak se rozeběhla intenzivní jednání o smíru, protože státu hrozilo, že by mohl zaplatit až 70 miliard korun. Postupně také klesaly šance Česka v protiarbitráži vedené s Nomurou. Původně stát žádal asi 260 miliard korun, částka pak klesla na 111 a nakonec se zdálo, že více než tři miliardy by stát nezískal.

Dohody se podařilo dosáhnout za předešlého ministra financí Vlastimila Tlustého na podzim 2006. Obě strany stáhly v jejím důsledku veškeré vzájemně vedené spory.

Původním plánem bylo, že se do dohody zapojí i ČSOB, která vede spory jak se státem, tak s Nomurou. Nestalo se tak a česká banka tak vede miliardové pře dál.

 

Právě se děje

Další zprávy