Krkonošská Pec změní tvář, ministerstvo souhlasí

Tomáš Fránek
3. 6. 2008 15:00
V šestisetpadesátihlavé Peci přibude dalších 200 lůžek
Sněžka, nejvyšší hora České republiky (1602 m.n.m.)
Sněžka, nejvyšší hora České republiky (1602 m.n.m.) | Foto: www.ceskehory.cz

Brno - Ministerstvo životního prostředí s definitivní platností posvětilo další velký developerský projekt, který mění naše nejvyšší hory, Krkonoše.

Ministerstvo souhlasí s výstavbou šesti bytových domů, fitcentra, kavárny, parkovacího objektu a trafostanice v lokalitě Malé Pláně za jednou z dominant Pece pod Sněžkou - hotelem Horizont.

V Peci tak bude nově sedmdesát osm bytů pro asi dvě stě lidí a 122 parkovacích mís. Celý projekt společnosti Bau Invest obsadí přes dva hektary plochy, kde zatím stojí chátrající mateřská školka a lyžařský vlek.

Žádné velké nadšení

Plán přitom ministerstvo posuzovalo více než rok, dokumentaci vrátilo i k přepracování. Projekt nevzbudil příliš nadšení ani u zástupců Krkonošského národního parku. Ministerstvo proto do svého stanoviska zapracovalo přes čtyřicet podmínek, které musí investor splnit jak při stavbě, tak při provozu bytových domů.

Správa chráněné oblasti pak musí udělit výjimky pro zásah do oblasti s chráněnými živočichy a rostlinami. "Investor musí zajistit transfer části populace zvonku českého z dotčených ploch stavbou. Musí také provádět pravidelný management zaměřený na zvýšení kvality lučních porostů a podporu populace zvonku českého," uvedla v rozhodnutí úřadu Jaroslava Honová z ministerstva.

Na sousední pozemek musí investor přemístit také vlek.

Pozemky investor získal od města za 16 milionů korun. Peníze ale firma nezaplatila přímo, ale opravila za ně budovu místní základní školy a přistavěla k ní novou školku a školní jídelnu. Obchod se ale nelíbil Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže městu a Pec pod Sněžkou tak dostala pokutu 100 tisíc korun.

Pokuta za obchod

Pec postupovala podle antimonopolního úřadu protizákonně. "Kdyby zadavatel nejprve prodal pozemky společně s budovami nich stojícími a získal do svého rozpočtu finanční prostředky,mohl následně za provedenou rekonstrukci a přístavbu budovy základní školy zaplatit i méně, pokud by mezi potenciálními dodavateli proběhla regulérní soutěž o veřejnou zakázku," rozhodl úřad.

O další velký developerský projekt v Peci se vedou spory.

Snaha nizozemské firmy MEI postavit nové centrum Pece už vyvolala protestní petici občanů, tu už podepsala polovina obyvatel Pece. 

Nizozemci chtějí změnit za jednu miliardu korun centrum krkonošského městečka. Vzniknout má nové náměstí s dominantní stavbou radnice a pošty. Projekt počítá s obchody, byty, podzemním parkovištěm i pětihvězdičkovým hotelem.

 

Právě se děje

Další zprávy