Reformy zabraly. Stát ušetřil a na daních vybral více

Redakce EKO
25. 5. 2008 14:55
Na nepřímých daních se vybralo více než loni
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní pokladna si díky reformám za první čtvrtletí polepšila. V porovnání s prvním kvartálem vloni na nepřímých daních a zároveň méně prostředků vydal na řadu sociálních dávek a podporu v nezaměstnanosti. Vyplývá to z údajů ministerstva financí o státním rozpočtu za první čtvrtletí.

Opatření vlády, která vstoupila v platnost 1. ledna, však měla i další účinky. Asi nejcitelněji dopadly na vývoj ekonomiky. Došlo k růstu spotřebitelských cen a inflace vyšplhala během měsíce až nad sedm procent. Podle serveru FinančníNoviny.cz ekonomové zároveň upozorňují, že po třech měsících fungování je předčasné reformy hodnotit.

Nově stát jen na DPH vybral za první tři měsíce roku 40,5 miliardy korun, což je o 3,4 procenta více. Nižší sazba daně se přitom posunula z pěti na devět procent. Ministerstvo financí ovšem přiznává, že výše inkasa byla ovlivněna proti sobě působícím vyšším růstem cen a nižší spotřebou domácností.

Ministerstvo zaznamenalo meziroční pokles u nemocenské a mateřské o 5,4 procenta na 9,1 procent. Celkově výdaje státu na sociální dávky včetně důchodů však mírně stouply. Pokles u nemocenských dávek je však způsoben tím, že reforma zrušila platby dávky v prvních třech dnech nemoci. Ústavní soud však tento předpis nedávno zrušil.

Čtěte zde: Soudci zrušili neplacenou nemocenskou. Evropa ji zná

Klesly také výdaje na přídavky na děti, příspěvky na bydlení nebo rodičovský příspěvek, a to o jedno procento na 11,1 miliardy korun.O více než jedno procento meziročně také klesly výplaty podpor v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost klesá díky vývoji ekonomiky již řadu měsíců pod šest procent.

Čtěte také: Rekord: Čechů bez práce je nejméně za 11 let

Berní úředníci pro stát překvapivě vybrali na dani z příjmu fyzických osob více - a to 27 miliard, což je meziročně o čtyři procenta více. Přitom kvůli zavedení jednotné daně ve výši 15 procent počítá letos s poklesem částky o 19 miliard korun.

Za první kvartál tedy i přes vyšší vybrané daně hospodaření státu skončilo ve schodku 13,4 miliardy korun. Vloni byl rozpočet v přebytku 11,3 miliardy korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy