ČSOB čelí žalobě. Kvůli ztracenému milionu

Tomáš Fránek
22. 5. 2008 16:44
O peníze firmu připravili bývalí pokladní banky
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Břeclav - Společnost Finance International zažalovala Československou obchodní banku, největší peněžní ústav v zemi.

Firma podnikající ve směnárenství, je přesvědčena, že vinou banky přišla o více než milion korun. O peníze společnost připravili pokladní banky na pobočce v Břeclavi, které ČSOB poté, co se případ začal vyšetřovat, propustila.

Peníze zpět ale firma nezískala. Banka s ní odmítá jednat s tím, že nemůže za jednání svých bývalých zaměstnanců. Firma se proto chce spravedlnosti domoci u soudu.

"Žalobu jsme podali dnes," řekl deníku Aktuálně.cz Jan Pěček ze společnosti Finance International.

Krádež za bílého dne?

Společnost ztrátu peněz označila za krádež za bílého dne, potrestán za ni ale nebyl zatím nikdo. Soud v Břeclavi pokladníky zprostil viny.

Jak se celý případ odehrál? Na pobočku ČSOB přišel v květnu 2006 pracovník Finance International s jedním a čtvrt milionem korun a chtěl jej vyměnit za eura. Pokladník peníze převzal, doklad ale nevydal.

Se zaměstnancem firmy ale vyšel ven a hodil po něm obálku. V ní ale byla jenom pětina sumy. Když se zaměstnanec do banky vrátil a chtěl peníze nebo doklad, pokladník tvrdil, že žádné peníze nedostal.

Případ vyšetřovala policie, ta zjistila, že kamerový systém v bance někdo vypnul, neexistovaly žádné záznamy o předání peněz.

Případ prověřovala i bankovní inspekce ČSOB. Banka pak pracovníky propustila a zrušila také účty směnárenské firmě.

"Oba pracovníci hrubě porušili interní pravidla banky. Reakce ČSOB byla okamžitá a spočívala v propuštění pracovníků a zrušení účtu dané směnárny, respektive rozvázání jakékoli formy obchodní spolupráce," uvedl mluvčí banky Ivo Měsťánek.

Soukromé obchody, řekl soud

U soudu se pokladník přiznal k tomu, že peníze vzal, podle něj si ale jenom vzal zpátky peníze, které firmě Finance International půjčil. Soud pokladníka zprostil viny.

Tím argumentuje také banka. Podle Měsťánka z rozsudku vyplývá to, že oba pokladní měli soukromé obchody s Finance International. "Soud  jednoznačně konstatoval, že toto se dělo s plným vědomím pracovníků Finance International," uvedl Měštánek s tím, že v žádném případě nešlo o standardní bankovní operace, za které by odpovídala banka.

Zástupci firmy jsou ale přesvědčeni o opaku.

"Jak může klient takové bance důvěřovat a  pohlížet na ni, když to, jak se ČSOB k této záležitosti postavila, svádí k tomu, že si  snad  její zaměstnanci mohou dovolit ve své pracovní době okrádat klienty a provádět své soukromé obchody," uvedl ve svém vyjádření předseda představenstva Finance International Asama Hashmy.

 

Právě se děje

Další zprávy