Dráhy od června zdraží. Zruší také výhodné jízdenky

ves
8. 5. 2008 23:35
Jako důvod uvádějí rostoucí ceny ropy
Miliony zákazníků Českých drah se musí obtížně orientovat ve složitém systému slev.
Miliony zákazníků Českých drah se musí obtížně orientovat ve složitém systému slev. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V polovině června čeká cestující Českých drah kromě změny jízdního řádu i zdražení některých jízdenek. Některé výhodné tarify už v nabídce nebudou vůbec.

Mluvčí drah Ondřej Kubala to vysvětluje růstem cen ropy.

"Důvodem těchto změn je nutnost vyrovnat se s růstem cen energií, především ropy.  V minulých letech se podařilo díky výrazným úsporám v nákladech dostat firmu do černých čísel, rostoucí ceny vstupů, především energií, však neumožňují držet současné nabídky na stávající úrovni dlouhodobě," uvedl Ondřej Kubala.

Čtěte více: České dráhy mají slevy, ale mlčí o nich

Kdo zaplatí víc?

Koho se změny dotknou? Nejvíce si připlatí uživatelé kilometrických bank. Ti za ně zaplatí o dvě stě korun více. Tato služba zdražila v poslední době už podruhé.

"Před 15 lety stála kilometrická banka 1 200 Kč, průměrná mzda byla tehdy 7 004 Kč. Dnes přesahuje průměrná mzda 21 tisíc korun, kilometrická banka ale zdražila za tu dobu o polovinu, takže je pro cestující reálně výrazně levnější, než před patnácti lety," obhajuje krok mluvčí. Kromě zdražení končí také možnost nákupu pěti kilometrických bank se slevou.

Čtěte více:Dobrá reklama a České dráhy? To moc nesedí

Zdraží se síťové jednodenní jízdenky i síťové víkendové jízdenky. Jejich cena vzroste z 390 na 440 korun. Poměrně výrazně si připlatí cestující na trase Praha Brno, kteří využívali program „Šťastná eLiška". Místo 70 budou muset z peněženky vytáhnout 105 korun.

Základní jízdné zůstává beze změny. "Změny se dotknou asi 4 procent zákazníků," dodal Kubala. Dráhy už nebudou zvýhodňovat mladé cestující v rámci nabídky Léto - 26 ani uživatele pendolina v rámci SC Net.

 

Právě se děje

Další zprávy