Prodej plesnivých párků? Důkazů moc není

Tomáš Fránek
30. 4. 2008 11:04
Skandál ze supermarketu zřejmě míří do ztracena
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

České Budějovice - Podaří se prokázat to, že se v českobudějovickém obchodě společnosti Julius Meinl před třemi roky okrajovala z potravin plíseň a sýry a uzeniny určené k likvidaci se omývali v octové vodě a dál prodávali?

To není vůbec jisté, zatím vše nasvědčuje tomu, že jeden z největších skandálů na českém trhu znovu skončí ve ztracenu.

Případ řeší Okresní soud v Českých Budějovicích, obžalováni jsou tři bývalí vedoucí řetězce Julius Meinl, kterým hrozí až dva roky vězení. Soud řeší případ už podruhé, poprvé rozhodl, že jde jenom o přestupek. Krajský soud ale celý případ znovu otevřel.

Prodavačky proti vedení

Zatím ale praktiky řetězce, který už v Česku nepůsobí a jeho obchody převzala společnost Ahold, potvrdily pouze prodavačky. Naopak podle vyjádření pracovníků Státní zemědělské a potravinářské inspekce se nic podobného nepodařilo zjistit.

To je ale v rozporu s prvními zprávami, které inspekce k případu vydala. "Vedoucí nutili prodavačky vytahovat z boxu, kam se vhazují potraviny určené k likvidaci, plesnivé sýry a uzeniny a omývat je ve slané a octové vodě. Pak je musely znovu dát na pult," uvedla inspekce ve zprávě.

Inspektoři tak například v prodeji našli salám, prošlý už v květnu, začátkem září 2005 se tu podle informací inspekce omývaly potraviny prošlé i několik měsíců.

O několik měsíců později už ale tyto informace inspekce dementovala s tím, že se nic z toho, co se původně deklarovalo, nepotvrdilo.

U českobudějovického soudu zástupci inspekce potvrdili, že v obchodě nenašli žádné stopy, které by nasvědčovaly tomu, že by pracovníci řetězce okrajovali a upravovali zkažené zboží.

V případu tak zatím chybí jasný důkaz, že potraviny byly zkažené. Bývalí vedoucí v obchodě tvrdí, že si prodavačky všechno vymyslely.

Není jasný důkaz

"Inspekce podala trestní oznámení až 21. září 2005 a policie už nemohla důkazy zajistit," uvedla soudkyně Olga Smrčková. Ta chce vyslechnou další svědky v červnu.

Případ prodeje zkažených potravin v obchodě Julius Meinl byl jedním z těch, který odstartoval přísnější kontroly řetězců.

Kvůli prohřeškům supermarketů také  začal platit nový zákon, který zvýšil nejvyšší pokutu z miliónu na 50 miliónů.

Prodej zkaženého masa se objevil i v dalších řetězcích. Podle policie se také v hypermarketu Hypernova v Nových Butovicích manipulovalo s dobou trvanlivosti masa a masných výrobků.

Vedoucí z toho obchodu jsou podezřelí, že maso a masné výrobky po uplynutí doby použitelnosti přebalovali nebo dávali pokyn k přebalení a zboží pak vraceli do prodeje jako nezávadné. 

 

Právě se děje

Další zprávy