Havarijní zóna Temelína celý kraj? Ne, řekl soud

Tomáš Fránek
23. 4. 2008 10:55
Ekologové neuspěli se stížností u ústavního soudu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Odpůrci fungování jaderné elektrárny Temelín utrpěli další porážku. Ústavní soudci totiž zamítli stížnost týkající se havarijní zóny elektrárny.

Na její stanovení si stěžovalo občanské sdružení V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín. Sdružení chtělo, aby Státní úřad pro jadernou bezpečnost změnil havarijní zónu elektrárny a rozšířil ji na celý Jihočeský kraj.

Úřad ale tuto žádost zamítl. Sdružení neuspělo ani u Městského soudu v Praze, ani u Nejvyššího správního soudu ČR. Podle soudců sdružení nemohlo vyvolat správní řízení, a tím změnu havarijní zóny.

Kdo porušuje zákon

Podle ekologů ale došlo k porušení jejich práv. Sdružení uvedlo, že k zahájení správního řízení mělo právo, a to podle zákona o ochraně přírody a krajiny.

"Jsme právnickou osobou, které citované ustanovení právního řádu poskytuje právo účastnit se správních řízení, v nichž mohou být dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny," uvedlo sdružení ve své stížnosti.

Podle senátu Ústavního soudu vedeného Michaelou Židlickou ale stížnost ekologů není důvodná. Návrh na stanovení havarijní zóny měl právo podat jedině provozovatel jaderné elektrárny, a tím je energetická společnost ČEZ.

Zákon sice podávání návrhů na změnu havarijní zóny nezakazuje, podle soudců to ale neznamená, že by měly úřady vždy zahájit správní řízení.

"Nic nebrání činit správnímu orgánu podněty k jeho činnosti, ale je pouze a jedině na jeho zvážení, zda tyto podněty shledá natolik závažnými či podstatnými, aby zahájil správní řízení vedoucí ke změně havarijní zóny," rozhodli ústavní soudci.

Občanská sdružení sice mají podle ústavních soudců právo  v případech, že jde o ochranu životního prostředí, právo se řízení účastnit, nemohou ho však zahájit. "Stížnost se jako návrh zjevně neopodstatněně odmítá," uvedli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy