Vláda rozhodla: Nakoupíme vlastní majetek za 12 miliard

hpv
22. 4. 2008 17:50
Dráhy musí využít peníze na modernizaci
Foto: Reuters

Praha - Stát zaplatí Českým drahám za jejich majetek sumu dvanáct miliard korun. Návrh včera schválila vláda.

"Zároveň jsme se dohodli, že tyto prostředky budou v Českých drahách účelově vázány především na obnovu vozového parku a zvýšení bezpečnosti," uvedl ministr dopravy Aleš Řebíček pro deník Aktuálně.cz.

Majetek původně Státních drah si koupí státní firma Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Potřebné peníze stát získá z privatizačních příjmů.

Foto: České dráhy
Čtěte souvislosti:
Stát chce nakoupit vlastní majetek - za miliardy

O tom, že si SŽDC koupí část majetku akciové společnosti České dráhy (majitel je stát), rozhodla vláda na podzim uplynulého roku. Součástí kupovaného majetku je například deset a půl tisíce zaměstnanců, drážní hasiči, Správa železniční energetiky, Správa dopravní cesty nebo Technická ústředna železnice.

V původním materiálu z konce uplynulého roku, který má redakce k dispozici, se přitom mluvilo o tom, že převod majetku Českých drah by měl přijít stát asi na 400 milionů korun.

Původní plán hovořil o tom, že by se majetek mohl kupovat díky štědré dividendě od společnosti ČEZ. Ta státu pošle zhruba 15 miliard korun. Napřímo to však nebylo možné. Dividendy mají jít buď do ekologických projektů, nebo do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

A právě přes ten se měla transakce uskutečnit. O dvanáct miliard se mu měla zkrátit předem schválená dotace a 12 miliard měl dostat z dividend.

Plán je nyní podobný. O dvanáct miliard přijde a podle rozhodnutí vlády ministr financí zajistí dorovnání příjmů v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury v letech 2008 - 2009 ve výši 12 miliard z privatizačních příjmů ministerstva financí.

 

Právě se děje

Další zprávy