Miliardový spor stát vs ČSOB se probudil z letargie

Adam Junek
17. 4. 2008 9:00
Po tři čtvrtě roce jsou ustanoveni arbitři
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Paříž - Do ostrého sporu se před tři čtvrtě rokem dostal stát a největší banka v zemi ČSOB. Jde přitom o desítky miliard korun kvůli pádu IPB, již ČSOB v roce 2000 převzala.

Na celé měsíce si však spor dal zimní spánek. Znesvářené strany se totiž nebyly schopny ani dohodnout na arbitrech, kteří je budou mít za úkol rozsoudit. To je nyní podle zjištění deníku Aktuálně.cz minulostí. Projednávání sporu se sice ještě nerozeběhlo, ale tribunál byl konečně ustaven.

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte souvislosti:
Ostrý spor státu a ČSOB si dává zimní spánek
Zvrat: Stát žaluje ČSOB o 27 miliard

Jména soudců známa. Konečně.

Sudím za stát se tak podle informací deníku Aktuálně.cz stal Marc Blessing, ČSOB určila Karla-Heinze Böckstiegela. Ti si pak za svého předsedu zvolili Markuse Wirtha.

"Jsem především rád, že jde o nezávislé a respektované osobnosti. Důležité je, že jde o mezinárodní arbitry a ne české rozhodce," uvedl pro deník Aktuálně.cz Radek Šnábl, který ma na ministerstvu financí na starosti arbitráže.

"Banka průběh sporu nekomentuje," sdělil pouze Ondřej Vychodil z ČSOB.

Vyřizování miliardových účtů

ČSOB podala žalobu u arbitrážního soudu v Paříži o 1,7 miliardy korun kvůli sporné pohledávce, kterou má stát podle názoru banky uhradit. Stát kontroval protižalobou o nejméně 27 miliard korun, což je podle jeho právníků hodnota padlé banky, o niž se na úkor státu ČSOB obohatila.

Boj banky a státu je dalším z řady vleklých miliardových sporů, které se roztočily po pádu "lví" IPB v roce 2000.

Vloni stát prohrál arbitráž s jejím dřívějším vlastníkem - japonskou bankou Nomura. Hrozilo, že bude muset vyplatit až několik desítek miliard odškodného. Než však arbitři stihli o výši sumy rozhodnout, přišla dohoda mezi Českem a Nomurou.

Právě začala běžet poslední fáze vyčíslení. Arbitři mají dva týdny na to, aby stanovili hodnotu padlé banky a od toho se bude odvíjet pak případné odškodné. Hodnota banky se totiž dosadí do dojednaného algoritmu a Nomura dostane od státu maximálně sedm miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy