Stát chce nakoupit vlastní majetek - za miliardy

Hana Vorlíčková, Adam Junek
15. 4. 2008 12:45
Miliardy od ČEZ mohou pomoci při dělení drah
Foto: České dráhy

Praha - Stát si zřejmě koupí svůj vlastní majetek za zhruba 12 miliard korun. A to díky štědrým dividendám od elektrárenské společnosti ČEZ.

Majetek původně Státních drah v hodnotě necelých dvanáct miliard korun by totiž měla získat státní firma Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC). Jenže, kde na to vzít? Přímo z výplaty dividend to není možné, ty mají jít buď do ekologických projektů, nebo do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Původní záměr státu byl, že SFDI dostane od Ministerstva dopravy asi dvacet miliard korun. Nyní by se ale měla tato částka snížit a fond by tak dostal pouze asi osm miliard korun.

Chybějících 12 miliard by SFDI získal od ministerstva financí, a to právě ze štědrých dividend od společnosti ČEZ, která plánuje jen státu poslat 15 miliard korun.

"Ano, taková jednání skutečně probíhají," potvrdil Aktuálně.cz Eduard Janota, náměstek ministerstva financí zodpovědný za tvorbu státního rozpočtu.

"Rozhodujeme mezi různými možnostmi, jak po formální stránce správně převést majetek Českých drah do SŽDC," sdělil deníku Aktuálně.cz ministr dopravy Aleš Řebíček. Zároveň dodal, že by mělo být ve věci jasno do dvou týdnů.

O tom, že si SŽDC koupí část majetku akciové společnosti České dráhy (majitel je stát), rozhodla vláda na podzim uplynulého roku. Součástí kupovaného majetku je například deset a půl tisíce zaměstnanců, drážní hasiči, Správa železniční energetiky, Správa dopravní cesty nebo Technická ústředna železnice.

V původním materiálu z konce uplynulého roku, který má redakce k dispozici, se přitom mluvilo o tom, že převod majetku Českých drah by měl přijít stát asi na 400 milionů korun.

Bývalý státní podnik České dráhy se rozdělil v roce 2003 na akciovou společnost České dráhy (majitelem je stát) a na Správu železniční a dopravní cesty. V minulém roce pak stát vyčlenil do samostatně fungující firmy ČD Cargo nákladní dopravu.

 

Právě se děje

Další zprávy