Úřad vyzval Hyundai: Zastavte práce v Nošovicích

Tomáš Fránek
20. 3. 2008 10:50
Výzva se týká výstavby kanalizace nebo osvětlení
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Brno - Automobilka Hyundai má poté, co dostala dva miliony korun pokuty za černé stavby, další, asi nejvážnější problém.

Stavební úřad v Dobré totiž firmu vyzval k okamžitému zastavení stavebních prací u šesti staveb. Výzva se týká infrastruktury továrny, většina továrních hal je už hotova včetně technologií - tedy výstavby kanalizace, rozvodů vysokého napětí, vodovodního potrubí nebo venkovního osvětlení. Firma už práce zastavila a chce požádat o změnu povolení.

Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat!
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat! | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také
Trest pro Hyundai: Dva miliony za černé stavby

Okamžitě přestaňte pracovat

"Při prohlídce bylo zjištěno, že některé stavební objekty jsou prováděny v rozporu se stavebním povolením vydaným 30. 4. 2007. Na základě tohoto zjištění vás vyzývám k bezodkladnému zastavení prací," píše se v rozhodnutí Stavebního úřadu v Dobré podepsaném jeho šéfem Václavem Kocichem.

Automobilka tak nesmí pokračovat ve stavbě, dokud nebude rozhodnuto o odstranění nebo o možném dodatečném povolení nelegálních staveb, což však může trvat i několik měsíců.

"Pokud je stavba prováděna bez rozhodnutí nebo opatření stavebního úřadu anebo v rozporu s ním, vyzve stavební úřad stavebníka k bezodkladnému zastavení prací a zahájí řízení. Není-li výzvě vyhověno, stavební úřad vydá rozhodnutí, kterým nařídí zastavení prací na stavbě. Rozhodnutí je prvním úkonem v řízení, odvolání proti němu nemá odkladný účinek," je napsáno ve stavebním zákoně.

Stavební úřad již v únoru zahájil řízení o odstranění dalších celkově osmi staveb, které Hyundai staví v rozporu se stavebním povolením. A za tři stavby postavené v rozporu s platnými povoleními dostal dvoumilionovou pokutu.

"Hyundai si nedávných problémů s odstraňováním staveb a milionových pokut ponaučení nevzal. Zřejmě vůbec nepředpokládal, že by kvůli svému nezákonnému postupu musel zastavit práce," řekl právník Jiří Nezhyba z Garde Ekologického právního servisu.

Je za vším spěch?

Podle něj za počínáním automobilky snaha za každou cenu zahájit výrobu podle plánovaného harmonogramu.

Jak by měl vypadat areál automobilky Huyndai v průmyslové zóně v Nošovicích (zdroj: Moravskoslezský kraj)
Jak by měl vypadat areál automobilky Huyndai v průmyslové zóně v Nošovicích (zdroj: Moravskoslezský kraj) | Foto: Aktuálně.cz

"Stavební úřad učinil první krok, když splnil svou povinnost, a automobilku v jejím rozjezdu za hranice zákonů přibrzdil," uvedl Nezhyba.

Hyundai se proti uloženým pokutám se odvolal.

Už dříve ale zástupci firmy uvedli, že zákony jim v případě změny v povolených stavbách jiný postup, než zvolili, nedovolují a že řízení zahájené úřadem je jenom jedním z kroků, na jehož konci je schválení změn projektů. To ale podle odborníků je jenom výmluva.

 

Právě se děje

Další zprávy