Krejčířův švindl nevyšel. Čepro ubránilo stamiliony

Tomáš Fránek
4. 3. 2008 17:25
Ústavní soud státní firmě zachránil 348 milionů
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Strategický státní podnik Čepro, který skladuje státní rezervy pohonných hmot, se zatím ubránil dalšímu útoku na vyplacení stamilionů korun ze svých účtů.

Ústavní soudci se totiž firmy zastali ve sporu o 348 milionů korun, které chce po Čepru společnost M-Port.

A ústavní soudci rozhodli, že postupem Městského i Vrchního soudu v Praze, které platebním rozkazem nařídily Čepru stamiliony zaplatit, byla porušena ústavou zaručená práva státní firmy na soudní ochranu.

Soudy se měly zabývat pozadím transakcí a ověřovat důsledně, zda Čepro o dění kolem pohledávek ví.

Stojí za tím Krejčíř

Celý problém v tomto případu je v tom, že se kdesi v podniku ztratily obsílky od soudu. A firma se tak neměla možnost u soudu bránit, vůbec nevěděla, že nějaký platební příkaz existuje.

Autorství celého unikátního podvodu policie připisuje uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi, který operaci se ztracenými obsílkami vymyslel a financoval tak, aby mohl z Čepra vysát miliardy.

Právě kvůli Radovanu Krejčířovi se celý spor táhl velmi dlouho. Soud chtěl totiž nejdřív vyčkat na došetření souvisejících kauz. Nakonec ale policie oznámila, že nemůže vyšetřování ukončit, dokud se nerozhodne o možnosti stíhat Krejčíře jako uprchlého a ústavní soudci se rozhodli nečekat.

Jediným potrestaným je zatím doručovatel v Čepru, který přišel o práci. A rovněž pracovnice podatelny Ivana Skopcová, která obsílky od soudu měla prokazatelně jako poslední v ruce.

Bitva za miliony

Krejčíř využil její tehdejší tíživé životní situace a podle policie ji přiměl, aby obálky "ztratila".

Pohledávka má kořeny v roce 1996, kdy Čepro převzalo k uskladnění pohonné hmoty pro firmu Bena, která pak zásoby prodala firmě Tukový průmysl.

Podle firem, které si peníze postupně nárokovaly, Čepro pohonné hmoty nezaevidovalo a nevydalo, a tak způsobilo majiteli velkou škodu. Tukový průmysl v roce 2002 prodal vlastnické právo k zásobám firmě Saffron Trading Consultants se sídlem na Kypru, která o tři týdny později převedla pohledávku na společnost M Port.

V roce 2004 vydal Městský soud v Praze bez vědomí Čepra platební rozkaz, v němž uložil podniku povinnost pohledávku zaplatit. Na dodejce je sice razítko Čepra a nečitelný podpis, ale v knize došlé pošty záznam chybí. Podle obhajoby Čepra dodejku asi schovala Skopcová. Podnik se tak nemohl podat proti platebnímu rozkazu odpor a uplatnit námitku, že nárok je již promlčený.

M-Port není jedinou firmou, která chce po Čepru velké peníze. Miliardy korun chtějí firmy Venturon Investment nebo Tukový průmysl.

Čepro už vyhrálo dva soudní spory o téměř třímiliardovou pohledávku Tukového průmyslu, Ústavní soud se firmy loni na začátku prosince zastal ve sporu o úhradu 2,6 miliardy pro Venturon Investment.

Právní bitva ale Čepro stojí desítky milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy