Propagaci kapra v Česku podpoří miliarda z dotací

Petr Havel (spolupracovník redakce)
1. 3. 2008 14:45
Brusel Čechy naučí znát sladkovodní ryby.
Foto: Reuters

Praha - Nejpozději do června letošního roku hodlá ministerstvo zemědělství vyhlásit první kolo příjmů žádostí na dotační podpory v rámci Operačního programu Rybářství, který jako první schválila naší zemi v závěru loňského roku Evropská Komise.

Jak přitom pro Aktuálně.cz sdělil ředitel operačních programů zemědělství a rybářství na ministerstvu zemědělství Miroslav Daněk, podnikatelé v Česku mohou díky tomu do roku 2013 získat dotace ve výši zhruba jedné miliardy korun.

Celkem 75 procent dotačních prostředků (zhruba 27,1 milionu eur) poskytne Brusel, zbylých 25 procent, tedy přibližně 9 milionů eur bude spolufinancováno z národních zdrojů.

Co podpoříme, musíte prodávat

"Veškeré finanční prostředky jsou zaměřeny na podporu produkčního rybářství, čili ryby z podporovaných programů se také musí prodávat v tržní síti," upozorňuje Daněk.

Uvedenou sumu přitom tuzemské rybářství a rybníkářství v polistopadové historii ještě nikdy nezískalo.

I proto by podle dosavadní představy ministerstva mělo jít nejvíce peněz, zhruba 26 procent z celkové částky, do propagace konzumace sladkovodních ryb a na osvětu spotřebitele. Necelá pětina dotačních prostředků by pak měla být využita na investice do chovu a zpracování ryb.

V tomto případě budou ale podle Daňka znevýhodněny velké zpracovatelské podniky zaměstnávající více než 250 lidí.

Dotace i na reklamu

"Dotace v takovém případě bude činit jen 30 procent na příslušné investice," podotýká ředitel. Z Operačního programu ale bude možné financovat mimo jiné i odbahňování malých privátních rybníků menších než 20 hektarů, zpevňování jejich hrází nebo zarybňování vod úhořem.

Foto: Jiří Mevald

Peníze bude možné využít i na uplatnění nových technologií na čištění vod a obecně na zvýšení kvality vodního prostředí.

Dotace na marketing v operačním programu vítá podle své mluvčí Dany Večeřové také Potravinářská komora ČR.

"Pokud to bude v zájmu našich členů, rádi se propagačních programů aktivně zúčastníme," konstatovala mluvčí. Stejně tak hodnotí kladně podporu konzumace sladkovodních ryb a osvětu s ní spojenou zástupci obchodníků.

"Potenciál růstu jejich spotřeby je obrovský, u nás tvoří prodej sladkovodních ryb naprosto zanedbatelné procento odbytu," konstatuje například jednatel sítě Globus Petr Vyhnálek.

Podle jeho slov by si sladkovodní ryby propagaci určitě zasloužily a "pokud na to hodlá dát ministerstvo zemědělství finanční prostředky, je to důkaz toho, že v příslušném úřadu sedí někdo, kdo je při smyslech".

 

Právě se děje

Další zprávy