Válka o platy pilotů v ČSA končí. Dohody jsou na stole

hsch
16. 1. 2008 17:10
Bezmála všechny odbory již mají novou kolektivní smlouvu
Foto: ČSA

Infobox
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Infobox

  • ČSA se spojily s Číňany. Budou létat na Tchaj-wan
  • ČSA ruší novou linku do Bordeaux
  • ČSA ruší další linku. Tentokrát do Vídně
  • ČSA vědí, kdo koupí jejich catering

Praha - Vedení Českých aerolinií se dohodlo s piloty na nové kolektivní smlouvě. Ta bude platná pro roky 2008 až 2010.

Piloti tak mají zaručený růst platů o jedno až dvě procenta nad úrovní inflace. Konečný růst platů závisí mimo jiné na růstu letových výkonů. Tedy  například na počtu letových hodin nebo množství přistání.

Piloti při jednání s vedením aerolinií požadovali, aby se jejich pracovní podmínky sblížily s podmínkami kolegů v letecké alianci Sky Team, kam ČSA patří.

Vyjma růstu platů tak chtěli například zajistit lepší finanční a nefinanční benefity. To se jim částečně povedlo.

"Lépe budou hodnoceny například noční lety. To ale vyplývá z platného zákoníku práce," uvádí například Daniel Boledovič ze Sdružení dopravních pilotů ČSA.

Podle informací deníku Aktuálně.cz mají oproti minulým létům piloti garantované i lázně. V minulosti na ně sice také měli nárok, ale ne všichni je mohli využít.

S mechaniky se ČSA ještě nedohodly

"Společnost již tak má uzavřeny kolektivní smlouvy s téměř všemi odborovými organizacemi. V současnosti jsou dohody podepsány s osmi z devíti odborových organizací, které pokrývají zhruba 90 procent všech zaměstnanců společnosti. Jednání s Odborovou organizací leteckých mechaniků dále pokračují," uvádí se v dnešní tiskové zprávě ČSA.

"S odborovými organizacemi vedení Českých aerolinií vyjednávalo od dubna 2007. Všech osm odborových centrál přistoupilo na růst mezd řádově o inflaci zvýšenou o jedno nebo dvě procenta, a to v závislosti na dosaženém hospodářském výsledku společnosti. Oproti minulosti tak nejsou mezi jednotlivými profesními skupinami výraznější rozdíly v nárůstech platů," tvrdí v oficiálním prohlášení Daniela Hupáková, mluvčí ČSA.

Dosud není uzavřena dohoda s Odborovou organizací leteckých mechaniků. Jednání budou pokračovat. Díky dohodě se všemi odborovými organizacemi, včetně leteckých mechaniků, ale platí tzv. společná část kolektivních smluv, která upravuje pracovní podmínky a základní benefity pro všechny zaměstnance.

Pokud jde o specifické požadavky, které upravují kolektivní smlouvy pro jednotlivé profese zvlášť, platí pro letecké mechaniky běžné podmínky tak, jak je stanovuje Zákoník práce. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy