Obří alpský areál v Jeseníkách dostal zelenou

Tomáš Fránek
9. 1. 2008 11:02
Úřad stanovil pro výstavbu a provoz 110 podmínek
Jeseníky
Jeseníky | Foto: Simona Holecová

Olomouc - Jeden z největších lyžařských areálů v tuzemsku, soubor sjezdových tratí na rozloze 33 hektarů v Koutech nad Desnou v Jeseníkách, se může začít stavět.

Investor areálu, kde bude šest a půl kilometru sjezdovek a pět a půl kilometru vleků a lanovek s kapacitou až třináct tisíc lyžařů za hodinu, olomoucká společnost K3 Sport, totiž získal rozhodující souhlas ministerstva životního prostředí. Bez souhlasu ministerstva by se stavět nemohlo.

Ekologický areál pro jeleny

To svůj souhlas s výstavbou areálu, který bude srovnatelný se skiareálem ve Špindlerově Mlýně, podmínilo splněním 110 různých podmínek upravujících výstavbu a provoz areálu. Tak velký počet podmínek není příliš obvyklý.

Ministerstvo tak výstavbu areálu podmínilo využití netoxických a ekologicky nezávadných materiálů, co nejmenším kácením stromů mimo les nebo tím, že osvětlení musí dopadat výhradně na sjezdovky.

Provozovatelé areálu musí zajistit podmínky i pro zvířata žijící v okolí. "Zajištění průchodnosti migračních tahů v období jaro - podzim pro jelena evropského," uvedla v souhlasném stanovisku ministerstva, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, Jaroslava Honová, ředitelka odboru posuzování vlivů na životní prostředí

"Pohyb lyžařů a sněhových vozidel po sjezdové trati bude povolen pouze při dostatečné sněhové pokrývce (25 cm)," uvedla dále v souhlasném stanovisku Honová.

Proti výstavbě areálu se zatím neobjevily žádné výrazné protesty, souhlasí s ním jak starostové obcí, tak místní.

Protesty nejsou

Největší připomínky měli ochranáři ze Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Ti podmiňují fungování sjezdovek právě splněním opatření na ochranu přírody a zvířat, stavbu ale blokovat nechtějí.

"Záměr zasahuje do území relativně méně hodnotného z pohledu ochrany přírody a přírodních hodnot, proto nemají zájem na další komplikaci celého procesu a jeho oddalování," je uvedeno k postoji ochranářů v zápise z veřejného projednávání projektu v Koutech.

Největším zásahem bude to, že kvůli výstavbě areálu má dočasně zmizet les na třiceti šesti hektarech. Celá oblast leží v Chráněné oblasti přirozené akumulace vod Jeseníky.

Podle nařízení vlády je zakázáno zmenšovat rozsah lesů v této oblasti o více než 25 hektarů. Vláda už jedno souhlasné stanovisko s projektem vydala, o kácení lesů bude muset ještě rozhodovat.

Celý areál se má začít stavět letos na jaře. Propustnost sjezdovek bude 8 tisíc lyžařů, v areálu budou 4 lanovky a 4 vleky. Jednu ze sjezdovek chce investor pro letní část sezóny využít k montáži bobové dráhy.

Kapacita areálu bude výrazně vyšší než v nejznámějším jesenickém lyžařském centru na Pradědu, kde je provoz umožněný a omezený kvůli ochraně přírody také rozhodnutím vlády a téměř dvojnásobná proti areálu na Červenohorském sedle.

 

Právě se děje

Další zprávy