Vláda může zrušit deficit do dvou let. Bez šetření

Petr Holub
4. 1. 2008 13:35
Stát loni hospodařil s nejnižším schodkem od roku 1995
Bývalý a současný ministr financí - Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek
Bývalý a současný ministr financí - Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Ministr financí Kalousek oznámil, že vládní deficit za rok 2007 nepřekročil dvě procenta HDP. Je tedy dvakrát nižší, než se čekalo.

Byl to přitom rozpočet, který při svém vzniku schytal největší kritiku.

Když jeho návrh sepsal odstupující ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer ho označil za nejhorší, jaký pamatuje. Vadilo mu, že se v něm po předvolebním hlasování v parlamentu dramaticky zvyšují sociální dávky.

Čtěte také: Stát hospodařil líp, než čekal. Vláda ušetřila 25 mld

Ve sněmovně rozpočet prosazoval Vlastimil Tlustý (ODS). Na protest proti změnám, které v něm učinili poslanci, přitom pro něj sám nehlasoval.

Státní finance spravoval Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Stav rozpočtu byl pro Kalouska hlavním motivem, proč sepsal reformu veřejných financí. 

"Reforma je nezbytná, aby Česká republika nešla cestou do dluhové pasti, ale aby se dostala na cestu dlouhodobě udržitelných veřejných rozpočtů," oznámil loni v dubnu. Premiér Mirek Topolánek použil dokonce obratu "dluhová povodeň".Úsporná reforma měla deficit z loni očekávaných čtyř procent HDP snížit schodek na 2,3 procenta v roce 2010.

Ve čtvrtek však Miroslav Kalousek na dotaz novináře z agentury Reuters řekl: "Celkový schodek veřejných rozpočtů byl podle evropské metodiky 1,9 procenta."

Ekonomika nad očekávání

Tak nízký deficit Česko nezažilo od roku 1995, kdy začal statistický úřad stav veřejných financí měřit evropskou metodikou.

Podle Kalouska je hlavním důvodem nečekaně vysoký růst ekonomiky. Rostla téměř šestiprocentním tempem, návrh rozpočtu však počítal jen s růstem 4,9 procenta. Rozpočet také očekával nezaměstnanost 6,7 procenta, nakonec byla víc než o procento nižší. Mzdy nevyrostly o předpovídaných 7,8 procenta, ale o 9,3 procenta.

Proto stát vybral na daních z příjmu a pojistném o dvě desítky miliard korun víc, než čekal. V řádu miliard se proti očekávání zlepšil výnos daně z přidané hodnoty.

Namísto očekávaného rozpočtového schodku 91 miliard se proto na konečném účtu objevilo 66,4 miliardy.

97 miliard v rezervách

Další důvod, proč se celé veřejné finance udržely pod dvouprocentním deficitem, nemůže podle Kalouska ekonomy potěšit. Ukázalo se, že stejně jako v minulých letech nedokázali ministři utratit všechny peníze, které jim rozpočet přidělil.

Čtěte souvislosti:

Foto: Aktuálně.cz
Vláda má ještě 127 miliard na rozhazování
Foto: Aktuálně.cz
Evropští ministři vzkazují české vládě, ať šetří
Ministr financí a hlavní strůjce reforem Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)
Ministr financí a hlavní strůjce reforem Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) | Foto: Ludvík Hradilek
Kalousek navrhl rozpočet: Počítá se schodkem 70 miliard

Ministr připomněl, že počátkem loňského roku měly státní úřady v rezervních fondech 68,8 miliardy korun. Z toho se podařilo utratit 53,9 miliardy, přibylo však dalších 80 miliard. Dnes mají ministerstva v rezervních fondech 96,6 miliardy, téměř o třicet miliard víc, než letos.

"Správci jednotlivých kapitol požadují za jednotlivá léta víc, než dokážou utratit," potvrdil ministr.

Platí to i přesto, že tentokrát se koncem roku opravdu snažili a za prosinec utratili 197 miliard, tedy téměř pětinu svého ročního přídělu. V předchozích letech to nebylo ani 150 miliard a v roce 2003 dokonce ani 100 miliard.

Výsledky loňského roku tak ukazují, že vláda může mít při snižování schodku mnohem větší ambice.

"V roce 2010 může být vyrovnaný rozpočet i bez toho, že se bude nějak bolestně šetřit. Klíčem mohou být úspory ministerstev," podotkl analytik ČSOB Tomáš Sedláček.

Nouzový, ale nejlepší

Ekonomové hledají i další důvody, proč rozpočet dopadl nad očekávání dobře.

"Šlo o rozpočet, který nevznikl pod taktovkou politiků. Bylo to jen nouzové řešení v nejisté situaci, kdy země neměla vládu s důvěrou sněmovny. Teď se ukazuje, že bez politických zásahů to jde lépe," upozornil Sedláček.

Opozice může využít rozpočtových čísel ke kritice vládní reformy.

"Ukazuje se, že reforma, která nesmyslně šetří na zdravotnictví a sociálních výdajích, je zbytečná," řekl například místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath.

S tím Kalousek nesouhlasí. Podle něho není možné mluvit o zdravých veřejných financích ve chvíli, kdy ekonomika rychle roste a kdy se přesto provoz státu financuje z dluhů.

 

Právě se děje

Další zprávy