Právník z kauzy IPB omluvu ani miliony nevysoudil

Tomáš Fránek
4. 1. 2008 6:07
Věslav Nemeth chtěl omluvu za posudek pro ČSOB
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Právník Věslav Nemeth, který se na ČSOB domáhá stamilionové pohledávky za zkrachovalou IPB, neuspěl u Nejvyššího soudu se žádostí o omluvu a dvoumilionové odškodné.

Nemeth chtěl vysoudit omluvu a dva miliony korun za to, že byl v právním stanovisku vypracovaném pro ČSOB v roce 2002 obviněn z toho, že se při zastupování Investiční a poštovní banky dopustil podvodu.

Stanovisko si banka nechala zpracovat ke smlouvě o poskytování služeb mezi Nemethem a IPB z roku 1998 a z posudku Ústavu státu a práva z roku 2002.

Jsem poškozen, tvrdil Nemeth

Podle Nemetha bylo ale tvrzení, že se dopustil podvodu, nepravdivé a vážně ho poškodilo. Nemeth také uvedl, že banka právní stanovisko hojně využívá i v dalších soudních sporech, které s ním vede.

A zatímco Městský soud v Praze jeho žádosti o omluvu vyhověl, Vrchní soud rozhodl obráceně.

Podle soudců Vrchního soudu šlo jenom o vyslovení vlastního názoru právníků, kteří stanovisko zpracovali, závěry z celého stanoviska byly určeny pouze bance, a proto nemohla být dotčena Nemethova čest, důstojnost a soukromí. To potvrdil i Nejvyšší soud, který zamítl Nemethovo dovolání.

Ondřej Vychodil z tiskového odboru ČSOB uvedl, že rozhodnutí Nejvyššího soudu nemá zatím banka k dizpozici.

Spletitý příběh směnky

Nejde přitom o jediný spor mezi Nemethem a ČSOB. Právník v roce 1998 uzavřel s IPB smlouvu o poskytování právních služeb, která popisovala metodu vyvádění aktiv mimo banku. Kdyby IPB použila Nemethův nápad bez jeho vědomí, měla mu zaplatit pokutu ve výši deseti procent z převáděné částky.

IPB později část majetku převedla do "daňového ráje" na Kajmanské ostrovy, advokát se začal domáhat penále za "ukradené know-how". Postupně je navýšil ze tří na sedm miliard korun.

Když IPB zkrachovala, Nemeth převedl pohledávku na společnost Goldfund Financial se sídlem v USA, která ji rozdělila na díly a prodávala dlužníkům IPB. Ti části Nemethovy pohledávky se slevou odkoupili a s jejich pomocí mazali své staré závazky. Za Nemethovy pohledávky zaplatili zlomek jejich skutečné hodnoty, v plné výši je pak ale započítali vůči svým dluhům u IPB.

Nemeth nyní požaduje po ČSOB spolu s poplatky z prodlení asi 900 milionů korun. Chce, aby mu ČSOB zaplatila za projekt prodeje nekvalitních aktiv IPB na Kajmanské ostrovy.

Spor byl zatím odročen, verdikt nepadl.

ČSOB převzala padlou IPB v roce 2000, krátce poté, co stát na IPB uvalil nucenou správu.

 

Právě se děje

Další zprávy