Penta koupila v Polsku kabelového operátora

hpv
2. 1. 2008 17:50
Vlastní přes 50 procent akcií Stream Poland
Power Aware Cord svítí, prochází-li jím elektrický proud. Více si můžete přečíst v rubrice Technika.
Power Aware Cord svítí, prochází-li jím elektrický proud. Více si můžete přečíst v rubrice Technika. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česko-slovenská finanční skupina Penta Investments získala v Polsku 51,14 procent akcií společnosti Stream Poland, kabelového operátora. Serveru Aktuálně.cz to potvrdila mluvčí skupiny Jana Studničková.

Část akcií Penta koupila od kabelového operátora Stream Communication Network a část úpisem nových akcií.

Stream Poland zajišťuje kabelové vysílání, vysokorychlostní internet a hlasové služby po internetu (VoIP).

V současné době firma působí převážně v jižním Polsku.

Polského kabelového operátora vlastní Penta prostřednictvím firmy Cyfoca Holding.Penta má s novou kabelovou společností velké plány.

"Podrobnosti zatím nechceme zveřejňovat," říká Studničková. Česko-slovenská skupina začne své plány v Polsku razantní investicí do modernizace sítě a nových služeb.

Penta Investments je v současné době mezi veřejností známá především kvůli kauze pozemků u letiště Praha Ruzyně a telekomunikačnímu operátorovi U:fon.Skupina také oznámila své plány vybudovat ve Vodochodech u Prahy nové letiště. 

Skupina Penta dosáhla v roce 2006 konsolidovaného zisku ve výši 183 milionů eur. Na hospodářských výsledcích se podílely mimo jiné prodeje společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava nebo firmy Slovalco a Závody SNP. Nyní pro celou skupinu pracuje asi 20 tisíc zaměstnanců.

Vyjma České republiky a Slovenska skupina působí v Polsku a Chorvatsku, na Ukrajině a v Rusku. V současné době připravuje expanzi do Německa.

 

Právě se děje

Další zprávy