Stát si plácnul s Kapschem, mýto bude na 180 km silnic

Adam Junek
27. 12. 2007 21:40
Nový dodatek přiřkl firmě i budoucí dálnice
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Pět dní před koncem roku podepsal stát další dodatek se společností Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém.

Ministerstvo dopravy se domluvilo s vedením firmy, že se od 1. ledna začne vybírat mýto na 180 kilometrech silnic 1. třídy. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz jde o silnice tranzitního typu. Společnost uvedla, že brány už jsou na těchto komunikacích v podstatě postavené - Kapsch je začal stavět ještě před uzavřením dodatku.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka upřesnil, že nově zpoplatněné úseky silnic vedou zejména v místech, kde se do budoucna počítá s otevřením dálnice. Mýtné se bude vybírat také na silnicích, které propojují českou dálniční síť se zahraničím nebo vedou od dálnic k velkým městům. "Průměrná sazba bude 1,9 koruny na kilometr, na dálnicích je dvojnásobná," uvedl Hanzelka.

Kapsch podle dodatku, který byl ve čtvrtek podepsán, vybuduje mýto i pro budoucí dálnice, které budou vybudovány do roku 2017.

Kromě toho podle nové smlouvy od roku 2009 začnou platit mýto všechna auta nad 3,5 tuny.

Mýtné se v Česku začalo vybírat na tisíci kilometrech dálnic a rychlostních silnic s prvním lednem letošního roku. Společnost Kapsch počítá, že s koncem roku "přivezou" kamiony na mýtném 5,6 miliardy korun.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy