Soud: Přirážka při platbě stravenkou není diskriminace

tsc
21. 12. 2007 17:28
Platbu stravenkou a hotovostí nelze prý srovnávat
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Nejvyšší správní soud v listopadu rozhodl, že obchodníci si mohou účtovat manipulační přirážku, neboť platbu stravenkou a hotovostí nelze srovnávat. Informoval o tom server čt24.cz.

NSS tak odkazuje na svůj loňský verdikt, podle nějž mohou přirážku požadovat i podnikatelé, kteří přijímají platbu platební kartou.

"Stravovací poukázka je náhražka platidla určená k odběru hlavního jídla v rámci pracovního dne. Je zapotřebí tento platební prostředek považovat za ještě více vzdálený hotovým penězům, než je platba platební kartou," uvedl senát s předsedkyní Marií Součkovou.

Správní soud byl poslední instancí v případu muže z Moravy, který při platbě stravenkou účtoval čtyřprocentní přirážku. Česká obchodní inspekce mu uložila pokutu 30 tisíc korun. Pokutu zrušil nakonec až Městský soud v Praze.

V českém právním systému  není zakotvena povinnost obchodníka přijímat platební karty. "Diskriminací ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele je třeba rozumět obchodní praktiky, které při srovnatelných transakcích nedůvodně zvýhodňují některé spotřebitele před jinými," uvedli loni soudci.

Rozhodli, že diskriminační nejsou ani zvláštní poplatky při platbě kartou. Problémem se zabýval soud na podnět provozovatelů hotelu na Teplicku, jimž ústecká pobočka České obchodní inspekce vyměřila pokutu 7000 korun.

Hoteliéři se měli provinit proti zákonu o ochraně spotřebitele tím, že po zákaznících platících kartou vyžadovali tříprocentní přirážku.

 

Právě se děje

Další zprávy