Letos jsme vydělali přes 42 miliard, odhaduje ČEZ

vk
20. 12. 2007 17:05
V roce 2008 čeká o 4 miliardy víc

Praha - Energetická skupina ČEZ zveřejnila odhad letošního konsolidovaného zisku 42,6 miliard korun. V příštím roce očekává ještě o čtyři miliardy více.

"Celkový výsledek je ovlivněn mimořádnými vlivy, jako je dopad daňové reformy ve výši více než 3 miliardy korun, kdy se projevuje vliv nižších daňových sazeb na odloženou daň a dále změna odhadu nevyfakturované elektřiny," uvedl ředitel finanční divize ČEZ Petr Vobořil.

Elektřina je drahá a přesto se jí prodá více 

Mezi hlavní faktory, které letos ovlivnily cenu elektrické energie, ČEZ řadí vysoké ceny paliv, především uhlí, ropy a zemního plynu, ceny povolenek pro vypouštění oxidu uhličitého a nutné reakce na poměr nabídky a poptávky. Přes zvyšující se cenu energie ČEZ zaznamenal v Čechách nárůst prodané a distribuované elektřiny.

O cenách elektřiny čtěte zde: Šéf ČEZu: Ceny elektřiny srovnáme s Německem

Zároveň bylo rozhodnuto o zvýšení výplaty dividend až na 60 procent z čistého zisku. Zatím nejvyšší možná výplata byla ze 40 až 50 procent.

Zpětný výkup vlastních akcií ČEZ ve vánočním období přechodně pozastavuje. Dosud společnost nakoupila 7,92 % a dalšího půl procenta tvoří opční práva zaměstnanců.

Zda ČEZ dosáhne v příštím roce plánovaného zisku 46,6 miliardy ovlivní plánované zvýšení výroby v jaderných elektrárnách a s tím spojený vyšší prodej elektřiny, nárůst velkoobchodních cen elektřiny, kontrolu nákladů díky postupu programu efektivita a nižší daňové zatížení.

Odběr je zajištěn na roky dopředu

Pro rok 2008 má již společnost zajištěn odběr 100 % vyrobené elektrické energie. Pro další roky již je přislíbená určitá část pro rok 2009 jde o 45% a pro následující rok zatím o deset procent méně.

V příštích letech plánuje ČEZ svou energetickou síť, která zahrnuje mimo České republiky i Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, rozšířit o plynové elektrárny a zvýšit výrobní kapacity elektráren jaderných.

Čtěte více o ČEZ:

Platíte zelený proud? Ekodani se stejně nevyhnete

Radnice získá za větrníky ČEZ desítky milionů korun

 

Právě se děje

Další zprávy