Schengen je ráj, libují si obchodníci

Tomáš Fránek
21. 12. 2007 0:00
Konec kontrol vítají velké obchody i trhovci
Foto: Ondřej Besperát

Znojmo/Břeclav - Obchodníci si mnou ruce. Věří, že konec hraničních kontrol jim přivede nové zákazníky. Odborníci ale zároveň varují, že v příhraničí se přitvrdí konkurence.

Když do půlnoci ze čtvrtka na pátek přijeli lidé z moravské nebo rakouské strany do obřího nákupního centra Freeport v Hatích na Znojemsku, museli jet přes policejní kontroly. Obchod je totiž postavený mezi oběma celnicemi.

Podobně je na tom i sousední zábavní i obchodní centrum Excalibur City i s přilehlou velkou tržnicí. A provozovatelé obou center věří, že jim konec hraničních kontrol bez front čekajících na odbavení, přivede další zákazníky.

Konec problémů s doklady

"Je to výrazné zjednodušení pro nakupující. V minulosti jsme třeba řešili problémy s lidmi, kteří zapoměli doklady. Očekáváme, že naroste počet především návštěvníků z Rakouska," řekla deníku Aktuálně.cz manažerka centra Dita Staňková.

Speciál
Autor fotografie: Česká pošta

Speciál

VŠE O SCHENGENU - Projděte si speciál, který pro vás připravila redakce Aktuálně.cz u příležitosti pádu všech českých hranic.

Na nové zákazníky se mohou těšit i příhraniční tržnice. Právě v souvislosti se vstupem Česka do Schengenu se už v německých médiích objevila varování před nákupem zboží na těchto tržnicích a to aktuálně v souvislosti s nákupem pyrotechniky.

A kontrola českých policistů jim částečně dala zapravdu. Zakázané druhy petard a ohňostrojů, které se nesmí prodávat v běžných obchodech, totiž nyní objevili policisté na stáncích vietnamské tržnice právě z hraničního přechodu Hatě.

Na tržnici celníci už přitom při předchozí kontrole zabavili skoro 70 tisíc takových petard za více než sto milionů korun.

Užijí si i města

Aktivní v tom, jak vydělat na konci hraničních kontrol, nejsou jenom obchodníci, ale také města.

Vedení Znojma se už tak sešlo s čínskou cestovní agenturou, která vozí Číňany do Vídně. Agentura chce po pádu kontrol začít vozit turisty i do Česka. Číňané už totiž nebudou potřebovat dvě pozvání.

Odborníci ale upozorňují, že pád především psychologické bariéry, kterou byly hraniční kontroly, přinese do pohraničí i zvýšenou konkurenci mezi obchodníky.

"Lidem přestane být jedno, zda pojedou ze Znojma na nákupy do Brna nebo do Vídně, rozhodovat bude cena," řekl Roman Konečný z poradenské agentury Etis.

To potvrzují i obchodníci z Rakouska. "Nebude se říkat, jedu na nákup do Rakouska, ale do Mistelbachu," řekl Lukas Meier, který prodává v tomto rakouském městě v jednom z obchodů.

Sdružení na obranu spotřebitelů sice upozorňuje, že přeshraniční nákupy budou mnohem častější, než je tomu teď, na právech spotřebitelé se ale nic nemění. Neexistuje tak právo lidí reklamovat ve své domovské zemi výrobky, které koupili v jiné zemi Evropské unie

"Spotřebitelé by si před výhodným nákupem v zahraničí vždy měli uvědomit, že mohou mít doma problémy s reklamacemi i servisem," uvedla mluvčí sdružení Ivana Picková.

 

Právě se děje

Další zprávy