Alpské středisko v Jeseníkách, zmizí 36 hektarový les

Tomáš Fránek
12. 12. 2007 8:00
O výjimce na kácení stromů bude jednat vláda
Jeseníky
Jeseníky | Foto: Simona Holecová

Brno - Dokonce ministři české vlády budou muset rozhodovat o tom, zda na základě výjimky bude vykácen les v chráněné oblasti Jeseníky kvůli výstavbě jednoho z největších lyžařských areálů v tuzemsku.

Ministři mají dnes na programu návrh na udělení výjimky na odlesnění v Chráněné oblasti přirozené akumulace vod Jeseníky u obce Kouty nad Desnou. Návrh předkládají společně ministr životního prostředí a ministr školství.

Vliv na přírodu a zvířata

Podle nařízení vlády je zakázáno zmenšovat rozsah lesů v této oblasti o více než 25 hektarů, nový areál si však žádá mýcení větší, proto musí ministři jednat o výjimce.

Podle dokumentů, který úřadům předložila olomoucká společnost K3 Sport, les dočasně zmizí na území o rozloze asi třiceti šesti hektarů.

"To bude mít následně vliv nejen na vegetaci tohoto území, ale i na faunu (zvěř), krajinný ráz, hydrologické poměry a v menší míře i na další složky životního prostředí," je uvedeno v posudku.

Další vlivy provozu obřího areálu na zvláště chráněné druhy živočichů a zvěř a na jakost a množství vody v řece Desné nejsou podle posudku závažné a nebrání výstavbě areálu.

V případě výstavby areálu v Koutech nad Desnou jde o jeden z největších investičních projektů v tuzemských lyžařských střediscích.

Kilometry sjezdovek

Celý projekt zahrnuje výstavbu sjezdových tratí o celkové délce 6 500 metrů a rozloze 33 hektarů, 4 lanovek a 4 vleků o celkové délce 5 250 metrů a objektů tvořící jejich zázemí.

Kapacita nového areálu po celkovém dokončení tak bude srovnatelná například s areálem na Ještědu nebo skiareálem ve Špindlerově Mlýně.

A bude výrazně vyšší než v nejznámějším jesenickém lyžařském centru na Pradědu, kde je provoz umožněný a omezený kvůli ochraně přírody také rozhodnutím vlád y a téměř dvojnásobná proti areálu na Červenohorském sedle.

Žádné námitky proti výstavbě areálu, která má začít už příští rok na jaře, nemá Olomoucký kraj, výraznější připomínky má především Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Jesenický boom

V případě "alpského" areálu v Koutech nad Desnou jde o největší investici do lyžování a turistiky v Jeseníkách. Do lyžařských areálů sem už v uplynulých dvou letech šly stovky milionů korun, velmi výrazně se na investicích podílejí i peníze z fondů Evropské unie.

"Určitý boom v Jeseníkách už nastal a nastane ještě daleko větší s využíváním prostředků z Evropské unie, které jsou připraveny pro roky 2007 až 2013," uvedl v MF Dnes šéf Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Zdeněk Zerzáň.

Modernizace se tak dočká i jedno z nejznámějších lyžařských center v Česku, areál na Červenohorském sedle.

Provozovatel areálu Ski Klub chce už pro příští sezonu rozšířit tři sjezdovky a postavit novou sedačkovou lanovku.

 

Právě se děje

Další zprávy