Zloděj století ukradl 240 milionů klientům ČSOB

Adam Junek
11. 12. 2007 16:50
Policii František Procházka nadále uniká

Praha - Česká lidová tvořivost si i z loupeže století dokáže dělat legraci. Na některých internetových seznamkách se objevily inzeráty Františka Procházky, jehož policie stíhá za ukradení více než 500 milionů ze sídla bezpečnostní agnetury G4S Cash Services, například s textem: "mám pár peněz navíc a nevím, co s nimi".

Komu však původně patřilo těch pár peněz?

Agentura o svých klientech mlčí. Deníku Aktuálně.cz se podařilo vypátrat, že v sejfu agentury byly uloženy peníze českých bank. Bankovky tam měla například největší banka podle aktiv - ČSOB. Patřila jí bezmála polovina ukradené částky - přes 240 milionů korun.

Další peníze pak patřily GE Money Bank a Komerční bance.

Jistí to Generali

O své prostředky banky nepřijdou. Agentura dle smluv ručí za svěřené peníze.

Otázkou stále je, zda plnou výši ukradené částky uhradí pojišťovna. "Ať už jde o jakýkoliv ústav, bude se snažit najít příčinu, aby nemusela vyplácet tak ohromnou částku," uvedl pro Aktuálně.cz expert z branže, který si však v souvislosti s daným případem nepřál být jmenován.

Podle informací deníku Aktuálně.cz inkriminovanou pojišťovnou je Generali. Jde však o speciální smlouvu vedenou přes mezinárodní zajistné programy a česká Generali danou pojistku jen administrativně spravuje.

Sama agentura, pro kterou znamená ukradený obnos celoroční obrat, odmítá jakékoliv spekulace, že by krádež pro ni mohla být likvidační.

Stíhán už mezinárodně

"Předmětná událost je plně kryta globálním pojištěním G4S Cash Services. Částka, na kterou jsme pojištěni, je několikrát vyšší než hodnota odcizené hotovosti. V současné době probíhá intenzivní šetření této události tak, aby bylo možné co nejrychleji provést likvidaci vzniklé škody. Plnou náhradu škody garantuje i vedení našeho holdingu Group 4 Securicor," sdělil již dříve Radoslav Chmela, zástupce G4S Cash.

Policie před časem obklíčila a prohledala ubytovnu, kde se podezřelý měl údajně zdržovat i po svém činu. Zatím je však pátrání bezúspěšné.

Procházkovi hrozí za čin krádeže pět až dvanáct let vězení.

Poškozená firma vypsala za informace, které povedou k dopadení pachatele, odměnu 52 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy